Kuva: Fotolia

Kolumni: Potki kovempaa

09.08.2017 15:15 - Rea Tallgren / rea.tallgren@bauermedia.fi

Kiusaamista ei tulisi hyväksyä minkäänlaisissa instituuteissa eikä minkään ikäisten keskuudessa, kirjoittaa Voice.fi:n uutispäällikkö Rea Haverinen

Anna on 14-vuotias. Anna on läski, ruma ja huora.

Oikeastaan Anna ei ole mitään noista, mutta sitä hän ei itse tiedä. Hän uskoo sen, mitä saa kuulla päivittäin. 

Anna on yksi niistä tuhansista, jotka ovat kiusattuja, ja joille viimeistään ensi viikolla päättyvä kesäloma merkitsee paluuta maanpäälliseen helvettiin. Anna on teini-ikäinen, mutta samanlainen helvetti on edessä monella muullakin. Joillakin se alkaa jo seitsemänvuotiaana, ensimmäisellä luokalla. Toisilla jatkuu työpaikalla, aikuisten keskellä. 

Kiusaamiselle ei ole helppoa kitkemiskeinoa. Jos olisi, tätä kirjoitusta ei tarvittaisi. Tarvitaan vahvoja ja oikeudenmukaisia ihmisiä. Opettajia, vanhempia ja esimiehiä, jotka eivät pelkää puuttua kiusaamiseen, kun näkevät sitä. Tarvitaan luokkakavereita ja kollegoita, jotka eivät katso sormien välistä epäoikeudenmukaisuutta vaan tekevät jotain lopettaakseen sen. 

Tarvitaan selkeitä sääntöjä ja selkeitä rangaistuksia. Kiusaajille ei pitäisi olla tilaa kiusata, ei minkäänlaisissa instituuteissa kouluista työpaikkoihin.  

Jos olisin vanhempi, mikään ei hävettäisi minua enemmän kuin saada tietää, että lapseni on kiusaaja. Jos olisin esimies, en kehtaisi katsoa itseäni peilistä, jos sallisin kiusaamisen. Jos olisin vanhempi ja saisin tietää, että lastani kiusattaisiin, sydämeni särkyisi.

Kiusatut eivät pyydä, että heitä potkittaisiin. Ja silti he ottavat iskuja vastaan päivittäin. Jokainen, joka ei auta tai puutu tilanteeseen, seisoo kiusattua ja kiusaajaa ympäröivässä ringissä ja kannustaa potkimaan kovempaa - vaikka ei sitä kirjaimellisesti tekisikään. 

Entä Anna sitten? Hän saattaa selvitä aikuiseksi. Hän saattaa jopa jonain päivänä ymmärtää, että hän ei ole läski, ruma tai huora.

Mutta sitä, miksi hän on saanut kuulla sitä koko nuoruutensa kenenkään auttamatta, hän ei tule ymmärtämään koskaan. 

Rea Haverinen on Voice.fi:n uutispäällikkö. Rean aikaisemmat kolumnit pääset lukemaan tästä

Suosittelemme

Uusimmat