Kuva: Senja Rapila

Mikki, 46: "Yritän murtaa myyttiä, että mies ei puhu tai pussaa"

22.10.2017 12:15 - Anna Hopi

Rakkaudesta-sarjassa erilaiset ihmiset puhuvat avoimesti ja rohkeasti sellaisistakin asioista, joita ei ole välttämättä tapana sanoa ääneen. Nyt äänessä on Mikki.

"Ihastuin ensimmäistä kertaa romanttisessa mielessä ala-asteella johonkin luokkakaveriin. Mietin omia poikiani, jotka ovat 10- ja 12-vuotiaita, että he ovat varmaan nyt samassa tilanteessa. Olisinko ollut silloin ala-asteen toisella tai kolmannella luokalla. Lähettelimme ihastuneita kirjeita. Olin kuitenkin silloin aika mitäänsanomattoman oloinen nuorukainen. Minulla ei ollut mitään rahkeita lähestyä ihastustani."

"Ensimmäinen seurustelusuhde oli lukion aikana abivuoden aikana. Olin myöhäisherännäinen rakkaudessa. Suhde oli vakava. Nuorempana eri asiat olivat tärkeitä rakkaudessa. Nyt ratkaisee sellainen hyvä olo, että voidaan olla oma itsensä parisuhteessa. Ei ole itsestäänselvää, että tällaiseen tilanteeseen pääsee. Huomaan, että vuosien varrella on korostunut se, että annat toiselle tilaa ja toinen antaa sinulle tilaa."

"Olen katunut monia asioita asioita rakkaudessa. Olen käyttäytynyt joskus perusteettomasti huonosti toista kohtaan. Nuorempana ei ollut sellaista puhearsenaalia, millä olisi pystynyt välittämään omia tunteitaan toiselle ihmiselle. Ne tunteet purkautuivat sitten kaikenlaisina kitkerinä lauseina ulos. Sitä olen pyrkinyt vuosien varrella parantamaan. En anna toisen olettaa mitään, vaan uskallan keskustella asioista suoraan. Joillainhan se menee niin, että on sanatonta kommunikaatiota, ja ei tarvitse jutella. Olen itse huomannut, että keskustelu ei ole koskaan turhaa. Ihmiset kasvavat erilleen, jos he eivät päivitä välillä suhdettaan. Et voi olettaa tietäväsi, mitä toisen sisäisessä maailmassa tapahtuu."

"Rakkaus on tunne toista ihmistä kohtaan. Haluat viettää hänen kanssaan aikaa, ehkä loppuelämäsi. Se on iso päätös, ja ilman rakkautta ja syvää tunnetta et voi tehdä tuota päätöstä. En voi puhua kaikkien miesten puolesta, mutta yritän itse parhaani mukaan murtaa sitä myyttiä, ettei mies puhu tai pussaa. On olemassa miehiä, joille on luonteenomaisempaa vetäytyä. Tiedän kuitenkin myös miehiä, jotka haluavat puhua tunteistaan ja rikkovat sitä kaavaa jo nyt. Esimerkin kautta opetat seuraavia sukupolvia käyttäytymään eri tavoin."

"En hyväksy sitä, jos suhteeseen liittyy kolmansia osapuolia. En ole sitä iharrastanut koskaan, enkä hyväksy sitä myöskään kumppanilta. En ole antanut anteeksi pettämistä, enkä anna."

"Kipein ero, jonka olen kokenut oli avioero. Se oli iso koetinkivi. Siitä on aikaa 3,5 vuotta ja osaan nähdä asian nyt perspektiivillä. Ero osoittautui myöhemmässä elämänvaiheessa hyväksi asiaksi, vaikka se olikin iso muutos. Toipuminen on tapahtunut ajan kanssa. Ei siitä voi toipua mitenkään muuten. Siinä vyöryy niin moni asia yli, että voit pikku hiljaa käsitellä niitä. Jos et käsittele, jäät helposti negatiivisten ajatusten kanssa muhimaan. Syitä ja seurauksia täytyy vain systemaattisesti miettiä. Katkeruus ei ole tie ulos. Sen yli täytyy päästä, jotta pääset tervehtymään ja parantumaan."

"Itsensä rakastaminen? Ei se varmasti narsistille ole vaikeaa. Olenko itse sellainen? En tiedä, se on psykologin tehtävä arvioida. On vaikeaa arvioida itse omia luonteenpiirteitään. Terve itsevälittäminen on juttu, mihin pääset vain ajan kanssa kiinni. Kasvat matkan varrella, ja asioita kannattaa päivittää välillä myös itselleen. Jos et mieti omaa sisäisyyttäsi, saatat kadottaa yhteyden itseesi, ja se aiheuttaa rauhattomuutta. Kun tiedät mistä tykkäät, osaat hakeutua sellaisten asioiden pariin, jotka ovat tärkeitä sinulle. Et lähde väärille urille. Voit myös silloin löytää ihmisiä, joista aidosti välität. Rakkaus on kaiken ydin, se pitää kohdistaa myös itseään kohtaan."

"Minulla on iso elämänpiiri, jonka ytimessä ovat omat lapset. Pidän esimerkiksi yhtyeeni jäseniä perheenjäseninä. On äärimmäisen ihanaa viettää aikaa lasten kanssa. Haluan rauhoittaa aikani, kun lapset ovat minulla vuoroviikoin. Kiireet politiikan saralla ja bändijuttujen kanssa täyttävät viikkoni, mutta haluan olla aina kotona odottamassa, kun lapset tulevat koulusta."

"Olen tehnyt kaikennäköisiä tekoja rakkauden tähden. Nyt elämään on tullut harkintavaihe, en lähtisi enää hyppäämään benjihyppyjä. Olen tehnyt kaikenlaisia tekoja, jotka liittyvät myyttiin rakkaudesta. Enää en tekisi mitään, mikä sotii sisäistä maailmaani vastaan. Jos välität toisesta ihmisestä, olet valmis tekemään paljon asioita ehdoitta hänen puolestaan."

"Olen seurustelusuhteessa auttavainen ja huomioonottavainen. Olen harjoitellut romanttisia tekoja matkan varrella. Klassiset kosimisrituaalit liittyvät siihen. Olen sisältä paljon romanttisempi kuin mitä olen pystynyt ulospäin näyttämään. Olin nuorena kontrolloitu tyyppi, minusta puuttui spontaanisuus. Olin ujo lapsena ja nuorena, ja se on suuressa ristiriidassa siihen nähden, mitä teen nyt. En uskaltanut silloin olla räväkkä ja ulospäinsuuntautunut ihminen. Räväytykset eivät ole koskaan olleet minulle luontainen tapa näyttää rakkautta, mutta olen yrittänyt ottaa toisen huomioon. Olen ihan hyvin siinä onnistunut, mutta en nähtävästi liian hyvin, koska minulla on eroja taustalla."

"Iän myötä on mahdollisuus kehittyä rakkaudessa, mutta se riippuu sinusta itsestäsi. Jos et käsittele päättyvää parisuhdettasi kunnolla, voit jäädä junnaamaan. Et pääse seuraavan parisuhteen kanssa eteenpäin. Sen takia olen ollut suhteen päättymisen jälkeen pitkiä aikoja yksin. Puhutaan siis jopa vuodesta tai kahdesta. En ole halunnut mennä uuteen suhteeseen, vaikka mahdollisuuksiakin olisi ollut. Olen halunnut saada tilit selväksi ensin vanhaan suhteeseen. Päivittää oman minäkuvani ja miettiä, miten haluan kohdella toisia ihmisiä. Siihen liittyy paljon itsekritiikkiä ja peiliin katsomista. Lähes kaikesta pääsee kuitenkin eteenpäin, sen olen huomannut."

Lue aikaisemmat Rakkaudesta -jutut täältä.

Suosittelemme

Uusimmat