Kuva: Senja Rapila

Anna, 37: "Parisuhde ei välttämättä tyssää pettämiseen"

20.10.2017 11:45 - Anna Hopi

Rakkaudesta-sarjassa erilaiset ihmiset puhuvat avoimesti ja rohkeasti sellaisistakin asioista, joita ei ole välttämättä tapana sanoa ääneen. Nyt äänessä on Anna.

"Ihastuin ensi kertaa viisivuotiaana punahiuksiseen Sampoon. Kerran Sampo oli nielaissut muovietanan. Odotimme yhdessä päiväkodin käytävällä, koska hänelle tulisi kakkahätä, ja koska hän voisi päästää muovietanan pois sisuksistaan. Kukaan ei tajunnut, miksi Sampo nielaisi muovietanan, paitsi minä. Ymmärsin täysin, että pitää kokeilla uusia juttuja - miltä tuntuu, kun nielaiset muoviesineen. Pidin siitä, kun Sampo oli vähän kreisi."

"Ensimmäinen seurustelusuhteeni oli aika ihanan kundin kanssa. Olin silloin 21-vuotias. Meistä sanottiin aina, että olimme kuin vakka ja kansi. Olimme hyvin erilaiset, mutta juuri sen vuoksi kemiamme toimivat niin hyvin. Olimme kuitenkin silloin hyvin nuoria. Kun tuli sen aika, jatkoimme eri matkaa."

"Rakkaudessa tärkeintä on se, että anna itseni kokea sitä tunnetta. Annan itseni elää elämää itseäni rakastaen. Parisuhteessa on tärkeintä se, että kohtaan itseni rehellisesti. On tärkeää nähdä omat tunteet, tarpeet ja se, kuka olen. Silloin voin kohdata myös toisen rehellisesti. Haluan ottaa vastuun omasta hyvinvoinnista ja jakaa sen toisen kanssa. En odota, että toinen rakastaa minua. Haluan jakaa sitä rakkautta, mikä sisältäni kumpuaa ja ottaa vastaan toisen rakkautta. Hirveän usein rakkaus sekoitetaan riippuvuuteen. Ollaan riippuvaisia siitä, että toinen ihminen täyttää tarpeemme, kun emme ole itse oppineet täyttämään niitä. Silloin aina ripustaudumme toiseen. Minulla on ollut tällaisia suhteita. Olen luullut, että onni, hyvä ja rakkaus tulee muualta kuin itsestäni. Se on ohjannut riippuvaisiin suhteisiin."

"Olen ollut myös hyvin tuhoisissa ihmissuhteissa. Olen ajatellut, että voin muuttaa toisen ihmissuhteessa. Olen ollut sitä mieltä, että toisen pitäisi eheytyä, ja olen vaatinut kumppanilta asioita, joihin hän ei ole sillä hetkellä vielä valmis. Olen ollut suhteessa ihmisten kanssa, jotka eivät ole kyenneet rakastamaan itseään. He ovat olleet vaativia ja kohdelleet minua huonosti. Olen suostunut siihen ja yrittänyt samalla muuttaa heitä. Jossain vaiheessa heräsin tajuamaan, että itseasiassa kohtelen itseäni huonosti toisten kautta."

"En hyväksyisi enää kumppanissa sitä, että minua kohdellaan huonosti. Se, että se käytös kumpuaa toisen kroonisesta huonosti voimisesta. Asiat voi aina antaa anteeksi ja voit ymmärtää toista. Olen ymmärtänyt toista yleensä vähän liikaakin. Olen voinut sen takia huonosti. Jossain vaiheessa tajusin, että se liittyy siihen, että minulla oli syvällä sisälläni uskomus, etten ole riittävä. Ei arki ole aina ruusuilla tanssimista, ja sekin on olennaista ymmärtää. En jaksaisi kuitenkaan enää katsella sitä, että toinen kaataa sensuroimatonta negakuormaansa päälleni."

"Minua on petetty ja olen itse pettänyt. Aiemmin pidin pettämistä asiana, jota en voisi antaa anteeksi. Nykyään ymmärrän pettämistä paljon paremmin. Se ei tarkoita, ettei rakkautta olisi. Pulma ei minusta ole niinkään pettäminen, vaan se, miten tunteisiin ja tarpeisiin suhtaudutaan. Tilanteeseen voi ajautua, kun omat tunteet ja tarpeet ovat kiellettyjä tai niiden kanssa on hädässä haastavassa elämäntilanteessa. Voihan myös olla, että kulttuurinen suhtautuminen parisuhteisiin on liian tiukka: mikä kuuluu onnelliseen parisuhteeseen ja mikä ei kuulu. Jos molemmilla on halu ymmärtää itseään ja toista kasvaa rakkaudessa, parisuhde ei välttämättä tyssää pettämiseen."

"Arvostan kumppanini rakkaudellisuutta ja halua tutkia ja ymmärtää itseään. Hän on huomattavasti rauhallisempi tyyppi kuin minä - itse olen sähäkkä sähikäinen. Olemme molemmat introvertteja ja kiinnostuneita samantyyppisistä asioista. Haluamme voida hyvin ja elää hyvää elämää. Ihailen kumppanini viisautta ja älykkyyttä. Siinä olen todella nähnyt, että hän rakastaa minua, kun olemme puhuneet hypoteettisesti erosta, ja hän on aina halunnut nähdä ytimeni ja sydämeni. Kuka olen. Se menee egon ohi. Hän näkee minut ja minä näen hänet. En ole koskaan aikaisemmin tullut parisuhteessani näin nähdyksi."

Lue aikaisemmat Rakkaudesta-jutut tästä.

Suosittelemme

Uusimmat