Kuva: Senja Rapila

Olavi, 34: "Parisuhteessa tärkeintä on suhteellisuudentaju"

17.12.2017 14:15 - Iiro Myllymäki

Rakkaudesta-sarjassa erilaiset ihmiset puhuvat avoimesti ja rohkeasti sellaisistakin asioista, joita ei ole välttämättä tapana sanoa ääneen. Tällä kertaa äänessä on Olavi.

”Rakkaus on ennen kaikkea voimavara. Se on rakentava ja hedelmällinen voimavara, jota on syytä käyttää sopivasti säännösteltynä. Tunteet ja järki on hyvä pitää balanssissa.”

”Parisuhteessa tärkeintä on suhteellisuudentaju ja kuuntelu. Olisin valmis tekemään rakkauden vuoksi rakkauden tekoja. Usein ne ovat uhrauksia. Voisin esimerkiksi uhrata aikaa rakkauden tähden.”

”Pyrin hyväksymään ihmiset sellaisina kuin he ovat. Ihmistä ei lopulta voi muuttaa, eikä ketään kannata yrittää muuttaa toisenlaiseksi kuin hän on. Tähän ehkä pätee se kultainen sääntö, että voi peilata omaa toimintaansa sen suhteen, miten toivoisi itseään kohtaan toimittavan.”

”Minulla on hyvät perhesuhteet. Näen vanhempiani viikoittain. He asuvat samassa kaupungissa kuin minä, joten se helpottaa asiaa. Isä käy aika paljon meidän keikoillamme myös, ja häntä tulee niissä merkeissä nähtyä myös. Hän tulee keikalle aina kun ollaan vähänkin lähempänä pääkaupunkiseutua.”

”Luulen, että ensimmäisen kerran olen tuntenut rakkautta aikana ennen sanoja, ennen kuin tunteelle tai ilmiölle on annettu nimeä. Rakkaus muuttuu ongelmalliseksi, kun siirrytään määritelmiin ja käsitteiden tasolle. Muistan, että jossain vaiheessa nuoruudessa tuntui ongelmalliselta määrittää, mistä puhutaan, kun puhutaan rakkaudesta. Kuka sen sitten määrittelee, että missä sen käsitteen rajat ylitetään? Samaan aikaan tuntui, että koko rakkaus-käsite oli kokenut inflaation ja että sitä käytettiin niin usein, että lopulta sillä tarkoitettiin kaikkea ja ei mitään.”

”Ensimmäiset rakkauden kokemukset olen varmaan kokenut varhaisessa lapsuudessa äidin ja isän ja isovanhempien kanssa. Muistan päällimmäisenä turvallisuuden ja lämmön tunteen, jota myöhemmin voi hyvällä omallatunnolla kutsua rakkaudeksi.”

”Uskon, että maailmassa on tällä hetkellä hiukan enemmän rakkautta kuin vihaa, vaikka vihan määräkin välillä tuntuu valtaisalta. Jos vaikka Hakaniemen metroasemalla tekee satunnaisen otannan katsomalla vastaantulevien ihmisten kasvoja, kyllä nipin napin rakkaus voittaa tällä hetkellä.”

Lue aiemmat Rakkaudesta-artikkelit täältä.

Lue myös: Jessica, 29: "Jos rakastun, niin en helposti luovuta"

Lue myös: Laura, 42: "Rakkaus on enemmän kuin kahden ihmisen välinen tunne”"

Kilpailut

Uusimmat