Kuva: Shutterstock

Moni suomalainen kokee haluttomuutta parisuhteessaan - miten halukkuutta voisi lisätä?

09.05.2019 09:10 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Seksiä ei välttämättä haluta tai sitten sitä ei saada tarpeeksi.

Kymmenen prosenttia suomalaisista ei ole halunnut seksiä kumppaninsa kanssa ja vajaa kolmannes suomalaisista kertoo saaneensa liian vähän seksiä suhteessaan viimeisen vuoden aikana. Tiedot selviävät Kaalimato.comin teettämästä kyselystä. 

Jokainen tietää, että tuoreessa suhteessa rakkaushormonit saavat halut korkealle. Saattaa kuitenkin olla, että myöhemmin käy ilmi, että parisuhteen osapuolten toiveet seksin määrästä ovatkin varsin erilaisia.

– Suhteen alussa ihastumisen tunne on vahva, halu olla toisen lähellä on voimakas ja seksin harrastamiseen liittyy jännitystä sekä ennakoimattomuutta. Tällä on yleensä suora yhteys suurempaan seksin määrään tuoreessa parisuhteessa, Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo.

Seksuaaliseen haluttomuuteen vaikuttaa kulloinen elämäntilanne sekä monet muut asiat, kuten oma käsittelemätön trauma, parisuhdeongelmat, huono seksuaalinen itsetunto tai sairaudet.

Seksuaalinen haluttomuus on yleisempää naisille, mutta myös miehet kokevat sitä.

– Seksihalut vaihtelevat elämän eri vaiheissa ja se on täysin normaalia. Joskus seksuaalista haluttomuutta kokeva henkilö haluaisi itsekin olla halukkaampi, mutta ei syystä tai toisesta kykene siihen. Hyvä nyrkkisääntö onkin seurata tilannetta puolen vuoden ajan. Jos haluttomuus aiheuttaa ongelmia, laskee tyytyväisyyttä omaa elämää kohtaan tai vaikuttaa parisuhteen hyvinvointiin kielteisesti yli puolen vuoden ajan, kannattaa taustalla olevia syitä lähteä selvittämään, Lavikainen sanoo.

– Selvitystyön voi aloittaa pohtimalla kysymyksiä, onko haluttomuuden tunne hetkittäistä vai jatkuvaa, kohdistuuko haluttomuus ainoastaan omaan kumppaniin ja onko henkilöllä joka tapauksessa halua itsetyydytykseen ja fantasiointiin, Lavikainen jatkaa.

Aina ei kuitenkaan ole kyse siitä, etteikö kumppani haluaisi lainkaan seksiä. Joskus parisuhteen osapuolilla on vain erilaiset tarpeet seksin suhteen. Yli kymmenes (12 %) suomalaisista kokee, että omat ja kumppanin toiveet seksissä eivät kohtaa. Miehet (14 %) kokevat hieman naisia (11 %) useammin näin.

– Pariskuntien kannattaa tehdä seksistä lähtökohtaisesti nautinnollista molemmille osapuolille. Tällöin seksi voi viedä mennessään ja haluttomammankin osapuolet halut voivat herätä matkan varrella. Parisuhteen seksin kannalta on tärkeää löytää molemmille sopiva, toimiva yhteispeli, Lavikainen neuvoo.

Annukan neuvot, kuinka löytää yhteinen sävel vällyjen alle:

  1. Kommunikoikaa avoimesti ja rehellisesti seksuaaliasioista.
  2. Viettäkää yhdessä aikaa ja olkaa läsnä toisillenne arjessa.
  3. Älkää unohtako fyysisen läheisyyden tärkeyttä arjessa.
  4. Pitäkää huolta omasta hyvinvoinnistanne – terveelliset elämäntavat, liikunta ja psyykkisen hyvinvoinnin vaaliminen vaikuttavat positiivisesti myös seksuaalisen vetovoiman kokemiseen oman itsen ja kumppanin mielestä.
  5. Tehkää seksistä mahdollisimman palkitsevaa ja nautinnollista molemmille. Vaalikaa seksissä leikkimielisyyttä, kokeilunhalua ja vaihtelua

Lue myös: Seksin harrastaminen vaikuttaa aivoihin monin tavoin - edistää muun muassa muistin toimintaa

Lue myös: 'Seksi on lähes alkukantaista' - Naiset kuvailevat, miltä vastustamaton vetovoima tuntuu

Kilpailut

Uusimmat