Mitä sinusta ajatellaan pelkän etunimesi perusteella? Olettamukset luonteesta vahvoja

23.07.2015 14:45 - Senni Loikala

Nimesi synnyttää mielikuvia siitä, millainen persoonallisuus oikein olet. Tutkijat kertovat, millaisten nimien haltijoita pidetään erityisen rentoina ja keitä puolestaan sarkastisina.

Antaisitko omalle lapsellesi saman nimen, joka on suurimmalla vihamiehelläsi? Moni valitsisi muksulleen varmasti nimen, johon ei liittyisi ikäviä mielleyhtymiä aiemmista tuttavuuksista. Tämä todistaa, että pelkät nimet todellakin antavat meille mielikuvia siitä, millainen toinen on ihmisenä, vaikka tutustumisen myötä ne osoittautuisivatkin vääriksi.

Kanadalaisen Galgaryn yliopiston tutkijat todistavat, että nimet synnyttävät mielikuvia toisen luonteesta. Useampia konsonantteja sisältävät, "kovalta" kuulostavat nimet saavat tutkimuksen mukaan uskomaan, että ihminen olisi erityisen jämäkkä luonne.

Sen sijaan runsaasti vokaaleja sisältävät, pehmeiltä kuulostavat nimet synnyttävät mielikuvan siitä, että ihminen olisi ystävällinen ja leppoisa luonne.

Miten tutkimus toteutettiin?

Tutkimukseen osallistuneille ihmisille näytettiin kahden ihmisen silhuetit. Toisen piirteet olivat pyöreät, kun taas toisen piirteet olivat terävät. Osallistujille sanottiin suosittuja nimiä ja heidän piti valita, kummalle silhuetille ne sopisivat paremmin. 

- Huomasimme, että ihmiset valitsivat paljon todennäköisemmin pyöreän silhuetin Mollyn kaltaisille nimille, ja terävän silhuetin Kirkin kaltaisille nimille, tutkija David Sidhu kertoo.

Osallistujat olettivat, että esimerkiksi Mollyt tai Leot olisivat ystävällisiä ja rentoja tyyppejä, kun taas Katet ja Kirkit olisivat päättäväisiä ja sarkastisia persoonallisuuksia.

Oma nimesi

Mieti seuraavaksi omaa nimeäsi - kuulostaako se kovalta vai pehmeältä? Jälkimmäisessä tapauksessa sinua saatetaan pitää huolettomana tyyppinä, kun taas kovan nimen haltijat voidaan mieltää päämäärätietoisiksi ihmisiksi. 


Lue myös: Kuka antoi pikkutytölle nimeksi Muista Aina Siveys?

Lähde: Global News

Kilpailut

Uusimmat