Naisen haluttomuus voi johtua yksinkertaisista asioista - suomalaispsykologi kertoo

04.09.2015 07:45 - Eeva Rajala

Asioista keskusteleminen on suomalaispsykologin mukaan parempi vaihtoehto haluttomuuden hoidossa kuin pilleripurkkiin tarttuminen.

Naisen haluttomuuden taustalla voivat olla monet eri tekijät. Psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaan mukaan oiretta pitäisi selvittää tarkemmin kokonaistilanteen kannalta; onko haluttomuus parisuhteen tilanteeseen liittyvä asia vai onko taustalla asioita, jotka aiheuttavat estoisuutta naisen käyttäytymisessä?

Kiianmaa kertoo, että naisella voi esimerkiksi olla ikäviä kokemuksia liittyen seksuaalisuuteen. Nainen on voinut esimerkiksi kärsiä seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai häirinnästä. Myös perhetausta voi olla ahdasmielinen, minkä kautta voi tulla tietynlaista estoisuutta. Kaikki nämä voivat aiheuttaa haluttomuutta.

Nainen yrittää liikaa toteuttaa miehen toiveita

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassakin psykologina toimineen Kiianmaan mukaan tänä päivänä haluttomuus liittyy aika usein myös siihen, että nainen on parisuhteessa yrittänyt toteuttaa toisen toiveita - eli yleensä miehen toiveita. Nainen siis yrittää käyttäytyä seksuaalisesti sellaisella tavalla, joka ei ole ehkä hänen ominta itseään. Nainen tekee sängyssä asiat toisen takia, toisen suostuttelemana tai jopa toisen painostamana.

- Silloin, kun toimii tällä tavalla itseänsä vastaan jatkuvasti, omat tarpeet eivät ole etusijalla, vaan toisen toiveet. Silloin se vähitellen aiheuttaa haluttomuutta. Se on myös yksi tavallisimpia syitä siihen, miksi nainen menettää kiinnostuksensa seksiin parisuhteen aikana, Kiianmaa.

Ihmisillä liian suuret suorituspaineet

Kiianmaa uskoo myös, että tänä päivänä sekä naisten että miesten ongelmana ovat myös mahdollisesti liian suuret suorituspaineet sänkytouhuissa.

- Ajatellaan, että pitää täyttää toiveita ja odotuksia, jolloin oma mukana oleminen jää heikoksi. Ei olla sydämellä mukana, vaan ollaankin tekemässä jotain suoritusta. Tietenkin siihen menettää kiinnostustaan vähitellen, Kiianmaa toteaa.

Asioista keskusteleminen on Kiianmaan mukaan paljon parempi vaihtoehto sekä miesten että naisten haluttomuuden hoidossa kuin pilleripurkkiin tarttuminen. Psykologin mukaan ongelmaan ei tarvita lainkaan pillereitä.

"Mieluummin ei pillereitä"

- Kaikenlaisia pillereitä on kehitteillä ja niillä voi olla jokin merkitys jonkun ikäisten ihmisten käyttäytymiseen, mutta ne eivät ole mikään yleisratkaisu. Mieluummin ei pillereitä, koska nykyään turvaudutaan liiankin helposti kaikenlaiseen kemiaan. Pillereitä on tarjolla joka lähtöön, mutta silloin syy käyttäytymisen ilmiöihin jää hämäräksi, psykologi muistuttaa.

Psykologi Kiianmaa lähestyisi naisen haluttomuusongelmaa aina sekä parisuhteen että naisen ajatuksien kautta; mitä parisuhteessa tapahtuu ja mitä nainen itse ajattelee parisuhteesta, omasta roolistaan ja osuudestaan siinä.


Lue myös: Suomalaispsykologi: Naisten viagrasta voi tulla vääränlainen villitys

Suosittelemme

Uusimmat