Elätkö huonossa parisuhteessa? Keinot ongelman ratkaisemiseen

09.09.2015 15:15 - Senja Rapila

Uppoamme parisuhteeseen yhtä nopeasti kun päivittäisiin rutiineihimme, tämän vuoksi on hyvä oppia tunnistamaan suhdetta myrkyttävät tekijät.

Kumppanistamme tulee väkisinkin osa meidän mukavuusaluettamme ja arkirutiiniamme. Välillä voi olla huomattavan vaikeaa itse huomata, kun terve parisuhde muuttuu myrkyttäväksi, elämäniloa imeväksi viemäriksi.

Meidän pitää oppia tunnistamaan se, milloin pysymme parisuhteessamme pelkästään pelosta: "Ilman häntä olisin onneton.. eivät kaikki ole täydellisiä, olen tuntenut hänet jo niin pitkään". Kaikki nämä ovat vaikeita tilanteita.

Lopulta meidän tulee kuitenkin tehdä päätös: haluammeko pysytellä mukavuusalueellamme vai tehdä kaikkemme oman ilon, onnellisuuden ja vapauden eteen? Alle kirjoitettu kymmenen askeleen prosessi on tehokas ja voi vapauttaa sinut tiedostetusta tai tiedostamattomasta huonosta parisuhteesta:

1. Tiedosta olevasi haitallisessa suhteessa

Ehkä sinä tunnet olosi arvottomaksi ja tukahdutetuksi kun olet kumppanisi seurassa. Sinusta tuntuu, että voimasi ovat jatkuvasti vähissä kun olet kumppanisi seurassa tai sen jälkeen kun olet nähnyt hänet. Huomaat helposti energiavarojesi puutteesta, mikäli joku henkilö vaikuttaa sinuun negatiivisesti.

2. Pidä kirjaa tavoista jotka eivät toimi suhteessanne

Huomioi pienimmätkin asiat: onko kumppanisi pettänyt sinut monesti tai rutannut tulevaisuuden suunnitelmasi? Kannustaako hän sinua missään? Ota mukaan kaikki kerrat jolloin olet tuntenut olosi onnettomaksi kumppanisi seurassa, näin alat ymmärtämään kuinka paljon joku voi oikeasti viedä sinulta.

3. Tiedosta mikä on suhteen koukuttava tekijä

Huonossakin suhteessa on hyviä puolia, jotka pitävät meidät koukussa. Kumppani voi tehdä olosi tärkeäksi, hänen seurassaan voi olla varallisesti turvallisempaa tai et vain halua olla yksin hetkeäkään: pelkkä ajatus sinkkuna olemisesta pelottaa.

4. Jätä tekosyyt

Ymmärrä se, että olet kehittänyt itsellesi oman tarinan, jolla ei välttämättä ole onnellista loppua. Sinulla on kuitenkin vielä aikaa muuttaa sitä. Lopeta kumppanisi tekojen perusteleminen ja myönnä itsellesi pystyväsi parempaan.

5. Mieti yhteistä tulevaisuuttanne – näetkö sitä laisinkaan?

Yritä päättää nämä lauseet asioilla jotka tuntuvat sinulle tärkeiltä:

Visioni suhteestamme (kumppanin nimi) kanssa on sellainen, jossa..
Hänen kanssaan haluan tuntea oloni..
Hän antaa elämääni..
Minä annan hänen elämäänsä..

Mitä tarkemmin kuvailet ja jatkat lauseita, sitä helpompi on huomata kuinka paljon suhde myrkyttää sinua. Mieti myös pystyykö kumppanisi antamaan sinulle kaiken mitä sinä häneltä haluaisit.

6. Käy keskustelu

Rakenna häiriövapaa ympäristö: ei televisiota, lehteä tai radiota. Kasvotusten puhuminen olisi ideaalinen tilanne, mutta Skype tai Facetime toimivat myös. Mene asiaan reippaasti: kerro omista tunteistasi ja mitä kumppanisi tekee väärin. Ole tiukka ja määrätietoinen siitä mitä kumppanisi tulisi tehdä muuttaakseen parisuhdetta ja kerro hänelle että ilman muutoksia suhde on ohi.

7. Sure menetettyä parisuhdetta

Mikäli parisuhteen lopettaminen on ainoa vaihtoehto, anna itsellesi aikaa päästää siitä irti. Poista ihminen kokonaan elämästäsi (Facebook, tekstiviestit). Ota vastaan kaikki tunteet joita suhteen menettäminen tuo sinulle. Vapauta itsesi syyllisyydentunteesta ja mielipahasta: sure suhdetta sillä tavalla, joka sinulle itsellesi tuntuu parhaimmalta.

8. Kirjoita ylös asiat, jotka opit tämän prosessin aikana

Ota itsellesi aikaa käsitellä ja tiedostaa asiat jotka tapahtuivat. Kirjoita ylös ne asiat jotka opit tästä. 

9. Täytä tyhjä aukko sydämessäsi positiivisilla ihmisillä ja aktiviteeteilla

Tunnista itsestäsi se hetki, jolloin on aika alkaa luomaan uusia ihmissuhteita. Liiku, hanki uusia harrastuksia, kehitä kykyjäsi: mitä ikinä keksitkään!

10. Heittäydy ja rakasta itseäsi

Sinä olet tärkeä ja ansaitset rakkautta sekä iloa elämääsi. Sinä et tarvitse ympärillesi negatiivisia ihmisiä, vaan asioita ja ihmisiä joista sinä henkilökohtaisesti nautit. Täytä ympäristösi pelkästään positiivisilla asioilla.


Lue myös: Miehetkin ovat epävarmoja - 4 asiaa, joita he eivät kerro kumppanilleen

Lähde: AskMen

Kilpailut

Uusimmat