Hiljaista aivopesua? Asiat, jotka vaikuttavat huomaamattamme päivittäisiin päätöksiimme

21.09.2015 19:15 - Reetta Haverinen

Teemme joka päivä kymmenittäin erilaisia päätöksiä – tai niin ainakin luulemme. Ovatko kaikki tekemämme ratkaisut oikeasti omiamme?

Jokainen ihminen kohtaa elämässään tilanteita, jolloin päätöksen tekeminen tuntuu äärettömän vaikealta. Olipa asia merkitykseltään pieni tai suuri, voi erilaisten vaihtoehtojen punnitseminen viedä sekunneista jopa vuorokausiin. Joskus taas ratkaisun tekeminen tuntuu luontevaakin luontevammalta, eikä asiaa tarvitse pohtia sen kummemmin.

Huomaamattomat manipuloijat

Vaikka ratkaisusi tuntuisi mielestäsi oikealta, päätöksentekoprosessiisi ovat kuitenkin saattaneert vaikuttaa monet ulkopuoliset tekijät. Tiedostamatta ihmisten mielipiteisiin vaikuttavat muun muassa erilaiset ennakkoluulot, mielikuvat ja muiden kannanotot. Siten päätöksesi saattaa kallistua väärään suuntaan huomaamattasi.

Ennen kuin teet suuria, omaa elämääsi koskevia valintoja, kannattaa sinun tietää seuraavat faktat ja varoa, etteivät ne vaikuta liikaa päätöksiisi: 

1. Ihmiset tarttuvat helposti ensimmäisenä tarjottuun, houkuttelevaan vaihtoehtoon.

2. Ihmiset innostuvat asioista entistä enemmän, mitä useampi henkilö on samaa mieltä heidän kanssaan. Muun muassa näin monet muotivillitykset ovat saaneet alkunsa.

3. Jos henkilö päättää jotain ja asia on hänen mielestään oikein, korostaa hän huomaamattaan itselleen asian positiivisia puolia. Negatiiviset ja ristiriitaiset seikat jäävät automaattisesti vähemmälle huomiolle. 

4. Ihmiset keskittyvät kuuntelemaan asioita, jotka vahvistavat heidän ennakkoluulojaan ja mielipiteitään. 

5. Konservatiiviset ajatukset jarruttavat monien ihmisten päätöksentekoa. 

6. Muutoksen tekeminen tuntuu poikkeuksetta aina vaikealta.

7. Tiedon määrä ei välttämättä helpota päätöksen tekoa. Joskus vähempi on parempi.

8. Joskus ihmiset käyttäytyvät kuin strutsit, jotka hautaavat pelottavissa tilanteissa päänsä hiekkaan: korvat suljetaan inhottavilta ja negatiivisilta asioilta, joita ei haluta kuulla.

9. Edellisten tekojen lopputulokset vaikuttavat aina jollain tapaa ihmisten tuleviin päätöksiin. Jos esimerkiksi henkilö voittaa lotossa, alkaa hän suhtautua lottoamiseen positiivisena ja kannattavana asiana, vaikka asia ei niin välttämättä olisikaan.

10. Niin kutsuttu placebo-efekti on olemassa. Esimerkiksi ihminen, joille annetaan lumelääkkettä, saattaa tuntea olonsa kohenevan, vaikka "lääke" olisi pelkkä karamelli. Sillä, uskooko ihminen asiaan vai ei, on siten suuren suuri merkitys.

11. Tuoreen tutkimustiedon katsotaan olevan luotettavampaa kuin vanhemman informaation.

12. Stereotypiat vaikuttavat ihmisten mielipiteisiin valtavasti. Tuntematon ihminen saatetaan esimerkiksi tuomita ilkeäksi ainoastaan hänen ulkonäkönsä perusteella.

13. Ihmiset luottavat riskittömyyteen. Vaikka ratkaisu tuntuisikin väärältä, valitsevat monet ihmiset vaihtoehdon, joka tuntuu heidän mielestään kaikkein tutuimmalta, helpoimmalta ja turvallisimmalta. 

Lue myös: Tee hyviä päätöksiä elämässäsi: 4 kysymystä, jotka ohjaavat oikeaan suuntaan

Lähde: Business Insider

Kilpailut

Uusimmat