Kuva: Fotolia

Teitkö sinäkin nämä virheet parikymppisenä? Katso, mitä opit niistä

04.10.2015 12:45 - Senja Rapila

Aikuisuuden kynnyksellä ollessa voi helposti ajatella, että on saanut elämänsä vihdoin kontrolliin. Asia ei kuitenkaan ole näin, sillä parikymppisenä teet varmasti elämäsi opettavaisimmat virheet oppiessasi aikuisuudesta.

Jokainen meistä on käyttänyt parikymppisenä aikaa aikuisuuden salojen selvittämiseen. Tämä ei kuitenkaan ole helppoa kaikille.

Olitpa sitten juuri koulusi päättänyt, aloittamassa itsenäisempää elämää tai valmistautumassa kolmenkympin kriisiin, voit hyötyä näistä viisauksista, joita useimmat meistä ovat oppineet nuoruuden virheistään. Nämä ovat yleisimpiä virheitä, joita varmasti jokainen on tehnyt parikymppisenä:

Usko siitä, että koulutus ja lahjakkuus ovat tarpeeksi, jotta voi menestyä

Älykkyys, luonnonlahjakkuus ja hyvät arvosanat koulusta ovat kaikki hyviä lähtökohtia menestykselle, mutta tämä ei ole tae sille, että tulisit saamaan hyväpalkkaisen työn. Hyvän - ja hyväpalkkaisen - työn eteen jokaisen tulee tehdä paljon, paljon töitä.

Raha menee kaikkeen muuhun kuin säästöön

Eläkepäivät voivat tuntua kaukaiselta ajatukselta, mutta teet itsellesi suuren palveluksen, mitä nopeammin ymmärrät alkaa säästämään rahaa. Näin pystyt mahdollisimman nopeasti ostaa itsellesi vaikka oman asunnon, tai kerryttää muuta säästöä.

Raha on onnea

Vaikutusvalta ja suuri palkka voivat tehdä sinut hyvinkin onnelliseksi, mutta elämässä on muutakin tavoiteltavaa. Sijoitat itsesi vuosien katumuksen tielle, mikäli valitset palkkasi sen sijaan, että teet työtäsi intohimolla.

Terveyteen välinpitämättömästi suhtautuminen

Kun olet kasvanut teini-iästä ylitse, huomaat nopeasti, ettet välttämättä pysty juhlimaan enää samalla tavalla. Vanhempana krapulat saattavat kestää monta päivää, ja pelkästään ajatus niistä saa sinut valitsemaan kotisohvan ja elokuvaillan juhlinnan sijasta.

Luovuttaminen, kun asiat menevät mönkään

Vakavaan parisuhteen päättäminen, potkut töistä ja oman firman kaatuminen: nämä kaikki voivat vaikuttaa maailmanlopulta sillä hetkellä, kun ne tapahtuvat ensimmäistä kertaa. Sen sijaan, että luovuttaisit tai tähtäisit matalampaan maaliin seuraavalla kerralla, opi virheistäsi ja kehitä itseäsi.

Tärkeiden asioiden lykkääminen

Voi olla houkuttelevaa sivuuttaa pitkäaikaiset suunnitelmat ajattelemalla, että sinulla on myöhemmin aikaa niille. Jossain vaiheessa tajuatkin, että olet jo sen ikäinen, että on liian myöhäistä vaihtaa alaa, mennä kouluun tai perustaa perhettä.

Kaikkien miellyttäminen

Kun aloitat uuden uran, on luonnollista haluta miellyttää uusia työkavereita, pomoa, asiakkaita ja kaikkia kanssatyöskentelijöitäsi. Sen sijaan, että musertuisit ajatuksesta, että kaikki eivät pidä sinusta, hyväksy se ja älä stressaa enempää asian suhteen.

Ajattelutapa, että ystävyyssuhteet kestävät ikuisesti

Kun ystäväsi eivät enää asu samassa kaupungissa, tajuat viimein, että ketkä ovat sinulle tärkeimpiä. Samalla ymmärrät, että ketkä ovat yhteydenpidon arvoisia - välimatkasta riippumatta.

Sielunkumppanin etsiminen

Jotkut päättävät elää tässä iässä sinkkuna, ilman minkäänlaisia sitoumuksia. Jotkut taas etsivät oikeaa henkilöä, kenen kanssa voisi perustaa perheen. 

Tämäntyyppiset ihmiset usein uppoutuvat omaan fantasiaansa, jossa he löytävät täydellisen kumppanin, ja kaikki lutviutuvat helposti. Oikeasti kaikista merkittävimmät ja pisimmät parisuhteet vaativat kuitenkin paljon työtä ja sitoutumista.

Muuttaminen toiselle paikkakunnalle on ratkaisu kaikkiin ongelmiin

Matkustaminen ja uudessa paikassa asuminen voivat olla kulttuurillisesti rikastavia kokemuksia, ja kaksikymppisenä on juuri sopiva aika tehdä molempia näistä. Ei kuitenkaan kannata odottaa, että toiselle mantereelle tai kaupunkiin muuttaminen tarkoittaa sitä, että löytäisit yhtäkkiä suunnan ja tarkoituksen elämällesi.

Vuosien suunnittelu etukäteen

On vaikea kuvitella sitä, mihin päätyy lopulta elämässään. Joten sen sijaan, että yrittäisi suunnitella elämäänsä etukäteen, kannattaa mielummin keskittyä tämänhetkisiin päämääriin.

Usko siitä, että olet ainoa ystäväpiiristäsi, joka kamppailee elämänsä kanssa

Samalla, kun etsit itseäsi ja luot uraa parikymppisenä, voi tuntua siltä, että ystäväsi ja kollegasi ovat huomattavasti menestyneempiä ja itsevarmempia kuin sinä itse. 

Tuloista, työstä ja asumisen muodosta välittämättä, todellisuudessa jokainen parikymppinen käy läpi vielä omia aikuisuuteen valmistavia asioitaan, joita he eivät ole vielä selvittäneet.


Lue myös: Älä kadu myöhemmin - 5 asiaa, joiden tekemistä ei kannata lykätä

Lähde: Time

Kilpailut

Uusimmat