Kuva: Fotolia

Etkö muista tapaamasi ihmisen nimeä? Yksinkertainen selitys paljastaa syyn

08.10.2015 21:15 - Pauliina Jokinen

Anni, Noora vai Jenna? Mikä se nyt olikaan?

Me kaikki olemme olleet tilanteessa, jolloin tapaamme uusia ihmisiä, kättelemme heidät ja unohdamme kuulemmamme nimet jo ennen kuin kerromme omaamme.

Tämä on täysin inhimillistä ja sitä tapahtuu kaikille, tutkija Victoria Woollaston vakuuttaa.

Suurin syy, ettemme muista tapaamamme ihmisen nimeä on aivojemme työskentelyssä. Uuden ihmisen tavatessamme kiinnitämme huomiota olennaisiin ulkoisiin seikkoihin: silmiin, kasvoihin,  pituuteen ja hiusten väriin. Näiden yksityiskohtien perusteella aivomme luovat nopeasti mielikuvan tapaamastamme ihmisestä.

Kun kuulemme uuden henkilön nimen, on se aivoillemme epäolennainen tiedonpala, joka on täysin riippumaton muista tiedonmurusista, joita se parhaillaan yhdistelee. Nimi ei liity tapaamme henkilön antamaan habitukseen eikä vaikuta ensivaikutelmaan.

- Jos aivot eivät pysty yhdistämään tietoa muihin yksityiskohtiin, se todennäköisemmin unohtaa asian, Woollaston kertoo.

Tutun jalkapallojoukkueen uuden pelaajan nimi tai lempiartistin uusi kappale saattavat jäädä helpommin muistiimme, sillä aivomme osaavat yhdistää tiedon jo aiemmin oppimaansa. Kun kohtaamme uuden ihmisen, meillä harvoin on etukäteistietoa, johon nimi kuuluisi liittää.

Samalla usein valmistumme itse kertomaan oman nimemme. Varsinkin kättelytilanteessa jännitämme esittäytymistä samaan aikaan, kun kuulemme vastapuolen nimen.

- Sen sijaan, että aiomme keskittyisivät muistamaan nimen, ne keskittyyvät toimittamaan oman rutiininsa, Woollaston kuvailee.

Älä siis soimaa itseäsi, jos et muista nimeä ensimmäisellä kerralla, vaan rohkaistu ja tiedustele sitä uudelleen.


Lue myös: Elätkö elämäsi onnellisinta aikaa? Katso, minkä ikäisenä ihmiset ovat tyytyväisimpiä

Lähde: Elite Daily

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat