Kuva: Fotolia

Kuka on hyvä kummi? "Ehkä ei ole tarkoituskaan olla roolimalli"

28.11.2015 12:15 - Rea Tallgren

Uutistoimittaja Rea Haverisen Suhteettomuusteoria-kolumnit käsittelevät kaikkea inhimillistä: ihmissuhteita ja -suhteettomuutta sekä ihmisyyttä yleensäkin.

Kesällä sain suuren kunnian olla sylikummina kauniille pienelle taistelijalle, nyt puolivuotiaalle tytölle. Pikkuinen prinsessa on kolmas kummilapseni. Ajan viettäminen hänen kanssaan on saanut minut miettimään, miksi juuri minua pyydettiin hänen kummikseen, miksi minut on ylipäätään pyydetty yhdenkään kummilapseni kummiksi. Olen pohtinyt, mitä olen tehnyt ansaitakseni noin valtavan kunnian.

Minun lisäkseni uusimman kummilapseni kummeiksi oli valittu pienokaisen äidin sisko kumppaneineen, hänen isänsä veli kumppaneineen, sekä molempien vanhempien ystäväpariskunta. Kaikki ihania ja hyviä ihmisiä, kaikki sellaisia aikuisen malleja, joita maailman tärkeimmälle silmäterälle halutaan antaa.

Ja sitten minä, mopsini kanssa elelevä, pitkää päivää painava kolmekymppinen nainen, jonka on viime kesään asti ollut mahdoton löytää toimivaa parisuhdetta ja joka omaa voimakkaat mielipiteet lähestulkoon asiasta kuin asiasta. Olen uusimman kummilapseni vanhemmille se ystävä, jonka luokse pitää ilmoittaa tulevansa, sillä minä olen usein niin väsynyt, etten jaksa itse ehdottaa mitään. Olen se ystävä, jota pitää usein pitää pinnalla, kun minulla on vaikeaa. Olen se ystävä, joka usein soittaa itkien ja se ystävä, joka elää yli varojensa. Se ystävä, jonka vaatekaappi on täynnä uusia ostoksia, mutta jääkaapissa ei ole ruokaa.

Ollessani kummityttöni ja hänen äitinsä kanssa vauvauinnissa, tajusin yhtäkkiä, miksi minua on pyydetty kummiksi - nyt ja aiemmin.

Ehkä kummin ei tarvitsekaan olla virheetön. Ehkä kummilasteni vanhemmat ajattelivat, että minä tiedän, mitä lapsi kokee silloinkin, kun hänellä on vaikeaa. Ehkä he luottivat siihen, että en kummilapseni kasvaessakaan arvostele häntä, sillä olen itsekin tehnyt virheitä. Ehkä he tiesivät, että kun hänen sydämensä särkyy ensimmäistä kertaa, minä en vähättele asiaa, sillä olen itse tuntenut saman tuskan. Ehkä he arvasivat, että kun hän kiukuttelee ja käyttäytyy huonosti, minä ymmärrän häntä, sillä en itsekään aina ole käyttäytynyt mallikaasti. 

Ehkä minun ei ole tarkoitus olla roolimalli, vaan lämmin syli - hän, joka seisoo rinnalla maailman tuulissa aina, koska olen niissä itsekin jo vuosikymmenien ajan parkkiintunut. Ja sen myös aion tehdä.

Seuraa Reaa Instagramissa @reamarlena.

Lue kaikki aiemmat Suhteettomuusteoria-kolumnit tästä.

Suosittelemme

Uusimmat