Kuva: Fotolia

Suomalaistutkimus selvitti: Onnellisuus lisääntyy nopeasti yhdellä keinolla

22.03.2016 16:15 - Pauliina Jokinen

Me suomalaiset haluamme kotoilla aiempaa enemmän.

Valkoista maalia seinään, tulppaaneja maljakkoon ja sisustustyynyjä sohvalle. Oma koti on parhaimmillaan kaunis ja rentouttava paikka, jossa haluamme viettää aikaa.

Ja me suomalaisethan haluamme. Veikkauksen ja Frankly Partnersin tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset nauttivat kotona vietetystä ajasta entistäkin enemmän ja kotoilu vie suuren osan vapaa-ajastamme. Erityisesti viikonloppuja halutaan viettää perheen ja läheisten kanssa kotosalla.

Suosituin aika kotoilulle oli lauantaisin iltakuuden ja iltayhdeksän välillä.

Tutkimuksen mukaan ihmiset nauttivat kotona viettämästään ajasta ja kertoivat haluavansa tulevaisuudessa viettää entistäkin enemmän aikaa kotona, mikäli mahdollista.

-Työelämä on entistäkin haastavampaa ja ravittavampaa ja lauantaita pidetään palautuspäivän, tutkimusta johtanut Frankly Partnersin Tiitta Vaulos kuvailee.

Ihmiset nauttivat kodin tunnelmasta ja kotona vietetystä ajasta, sillä ulkona odottaa aiempaakin epävarmempi maailma.

- Kotoilu johtuu monesta eri syystä, muun muassa maailman tilanteesta. On olemassa harvinaisen paljon ihmisiä, ja ajattelevat, että vain kotona on turvallista, Vaulos kuvailee.

Kotoilua pidetään kuitenkin myös rentouttavana ja ihmiset ovatkin aidosti onnellisimmillaan tutussa ympäristössä.

- Kotona tunnettu onni on aitoa ja eräänlainen Kotini on linnani -ajatusmaailma liittyy myös tähän. Olemme oppineet nauttimaan entistäkin enemmän kotona vietetystä ajasta, eikä siinä ole mitään pahaa. Onhan se ihanaa, että avaimen lukkoon laittamalla ja kotioven avaamalla onnellisuus lisääntyy heti, Vaulos muistuttaa. 

Elämyksiä elämään

Vaikka kotoilu on ilmiönä vahvistunut, toivoo Vaulos suomalaisten myös avautuvan hieman, avaavan kotiensa ovia ja nauttivan myös muualla vietetystä ajasta. Tutkimuksen mukaan erityisesti nuoret kaipaavatkin enemmän aktiviteetteja elämäänsä ja haluavat viettää aikaa kodin ulkopuolella.

- Nuoret menevät ihan omaan suuntaansa. He tuovat yhteisöllisen puolen mukanaan: he vahvistavat jakamistaloutta, vertaistalouksia ja ovat mukana Pop up -tapahtumissa, Vaulos kuvailee.

Tutkimuksen mukaan myös muut ikäpolvet toivoisivat tulevaisuudessa enemmän aktiviteetteja kodin ulkopuolella.

- Tulevaisuudessa ajateltiin, että elämään halutaan enemmän elämyksiä. Odotankin, että suomalaiset avautuvat enemmän, Vaulos kertoo.

Lue myös: Tänään on suomalaisten lempipäivä - "kuin minijoulu"

Kilpailut

Uusimmat