Kuva: Fotolia

Kaikki rakkaat pelkoni

06.04.2016 19:10 - Rea Tallgren

Rea Haverinen on Voicen uutistoimittaja ja kolumnisti, joka kirjoittaa ihmissuhteista ja -suhteettomuudesta sekä ihmisyydestä ylipäätäänkin.

Olen lähipiirini pahin nynny. Se on yleistä tietoa ja siitä vitsaillaan.

Pelkään verikokeita, pelkään jääväni auton alle. Kun kävelen rappusista, näen aina mielessäni skenaarion siitä, että kaadun, ja niskani katkeavat. Pienenä tuijotin silmä kovana ulos, jos isäni vei roskat. Pelkäsin, että hiljaisessa lähiössämme isääni vaanii joku, joka murhaa hänet. Tarkistan ovet montaa kertaa ennen nukkumaanmenoa. Olen hankkinut kotiini hälytyslaitteet ja vanhemmilleni myös.

Pelkään korkeita paikkoja, aivopuutiaiskuumeeseen sairastumista, lihomista, vanhenemista, raskautta, synnytystä  - mutta kenties enemmän kuin mitään, olen pelännyt rakastumista.

Olen pelännyt vuosikausia, että en riitä, että saan turpiini ja että minut jätetään. Olen pelännyt, etten kelpaa - ja sitten pelännyt, etten kelpaa, koska pelkään. Kyseinen noidankehä on kaikessa yksinkertaisuudessaan melko vaikuttava rakennelma, jota minä itse pieni kätösini olen vuodesta toiseen päiväkirjaani piirtänyt.

Pelot ovat myös syy siihen, miksi Suhteettomuusteoria-kolumniani ei ole ilmestynyt kolmeen kuukauteen. En ole uskaltanut kirjoittaa. Olen ajatellut, että ei ketään kiinnosta, olen kuitenkin väärässä ja kukas minä nyt olen mitään minnekään kirjoittamaan. Nyt olen kuitenkin päättänyt tehdä kuten Kaija Koo laulaa. "En aio tuntea pelkoo, vaikka pelkään et se ei oo musta kii. Mut mä luulen, et ihminen on sitä vahvempi."

Sen sijaan, että en uskalla kirjoittaa, kirjoitan teille nyt siitä, että pelkäsin kirjoittaa - ja tein sen silti. Ja oikeastaan, sen sijaan, että häpeäisin pelkojani, voisi myös sanoa, että olen niistä myös iloinen. No okei, en niistä naurettavimmista, mutta niistä suuremmista. Se, että pelkään päivittäin läheisilleni tapahtuvan jotain pahaa, saa minut sanomaan heille päivittäin, kuinka tärkeitä he minulle ovat. Se, että pelkään menettäväni rakkaani, saa minut arvostamaan jokaista hetkeä hänen kanssaan, enkä ikinä osaisi ottaa häntä itsestäänselvyytenä.

Ylipäätään pelkoja ei kannattaisi hävetä, sillä kuten suorastaan nerokkaasti on sanottu: "Ei haittaa, että pelkäät. Se vain tarkoittaa, että olet tekemässä jotakin todella rohkeaa."

Lue kaikki aikaisemmat Suhteettomuusteoria-kolumnit tästä. Seuraa Reaa Instagramissa @reamarlena. 

Suosittelemme

Uusimmat