Kuva: Fotolia

Tyrannosaurus Rexin pikkuisten käsien salaisuus selvisi - luut kestivät voimakkaankin iskun

08.11.2017 17:15 - Katariina Auvinen - Luettu 1 134 kertaa

Dinosaurus oli yksi suurimmista lihansyöjädinosauruksista.

Tyrannosaurus Rex on tunnettu vahvasta ja voimakkaasta leuastaan, mutta myös pikkuruisista käsistään. Dinosaurus oli elinaikanaan yksi suurimmista lihansyöjädinosauruksista. Muun muassa Hawaijin yliopiston tutkijat ovat monta vuotta arvuutelleet ja tutkineet sitä, miksi niin suurella dinosauruksella oli huomattavan pienet eturaajat. 

Käsien pienuuden on arveltu liittyvän joko saalistukseen tai paritteluun, mutta nyt UNILAD-julkaisun mukaan tutkijat ovat löytäneet syyn pienille eturaajoille. Tutkijoiden mukaan lajin kädet eivät edes olleet mahdottoman pienet. Ne olivat noin metrin mittaiset ja käsissä oli erittäin paksut ja vahvat luut. 

Kädet ja kynnet olivat mukautuneet saaliiden silpomiseen lähietäisyydeltä. Ne pystyivät ottamaan vastaan erittäin kovia iskuja vahvojen luidensa ansiosta. 

- Pienet ja vahvat eturaajat auttoivat saaliin kaatamisessa. Tyrannosaurus otti vahvoilla leuoillaan kiinni saalistaan ja samalla se pystyi pitämään eturaajoillaan kiinni saalinsa selästä ja vahingoittamaan tätä sitä kautta, tutkijat kertoivat julkaisulle. 

Dinosauruksella oli alkujaan kolme kynttä, mutta evoluution myötä yksi kynsi surkastui. Kaksi kynttä takasivat dinosaurukselle vahvan puristus- sekä iskuvoiman. 

Lue myös: Australiasta löydettiin valtava dinosauruksen jalanjälki - katso kuva

Lähde: UNILAD

Arvostele artikkeli

Suosittelemme

Uusimmat