Kuva: Shutterstock

Vanhemmille hyviä uutisia: Voit rajoittaa lapsesi somen käyttöä iPhonen uuden päivityksen myötä

08.06.2018 14:45 - Teknavi / Markus Lehtiniitty - mobiili.fi

iOS 12:n tuoma Ruutuaika voi johtaa puhelimen käytön vähentämiseen, kun eri sovelluksissa käytetty aika tuodaan selkeästi esille.

Kerrotaan, että Apple tiukentaa tulevissa iOS 12 ja macOS Mojave -päivityksissä entisestään tietosuojaa.

Syksyllä julkaistavien päivitysten myötä Applen Safari-verkkoselain, niin iOS:llä kuin macOS:ssä, estää käyttäjän selaamisen seurannan sosiaalisen median tykkää- ja jakopainikkeilla sekä kommenttiwidgeteillä.

Sosiaalisten median lisäosien seurannan estämisen ohella Apple vähentää myös Safari-verkkoselaimen laitteesta verkkosivuille välittämiä tietoja, pyrkien vaikeuttamaan mainostajien käyttäjäkohtaista seurantaa sekä mainosten kohdentamista aiemmin vierailtujen verkkosivujen perusteella.

Ilmoitusten piilottaminen

iOS 12 mahdollistaa sovellusten tulevien ilmoitusten siirtämisen vain ilmoituskeskukseen tai perumisen kokonaan aiempaa helpommin. Applen iOS 12:ssa tekemät, varsinkin Facebookin bisnestä syövät muutokset eivät kuitenkaan jää vain tiukempiin estoihin Safari-selaimessa, vaan Apple tekee myös muita muutoksia.

Ilmoitusten hallinta helpottuu iOS 12:ssa huomattavasti, kun jatkossa suoraan saapuneesta ilmoituksesta voi saman sovelluksen tulevat ilmoitukset siirtää ilmestymään vain hiljaisesti ilmoituskeskukseen tai kytkeä sovelluksen ilmoitukset kokonaan pois käytöstä. Aiemmin ilmoitusasetusten muuttaminen on vaatinut asetusvalikossa vierailua.

Tuleva helpompi mahdollisuus ilmoitusten hiljentämiseen voi merkittävästi kasvattaa ilmoitusasetuksiin tehtäviä muutoksia, millä voi olla negatiivinen vaikutus muun muassa Facebookiin ja sen muihin palveluihin, Messengeriin, Instagramiin ja WhatsAppiin.

Ruutuaika rajoittamaan käyttöä

Samoin iOS 12:ssa esiteltävä uusi Ruutuaika-kokonaisuus voi vähentää Facebookin palveluiden käyttöä. Facebookin palvelut ovat kenties suosituimpia ajantuhlauskohteita älypuhelimessa, ja kun puhelimen ja eri sovellusten käyttöön kuluva aika tuodaan selkeästi esille, voi lopputuloksena olla palveluiden käytön vähentäminen.

iOS 12:ssa on nimittäin mahdollista asettaa sovelluksille käyttörajoja, jotta sovelluksissa ei tulisi epähuomiossa vietettyä suunniteltua enemmän aikaa.

Vielä huomattavasti merkittävämpää on kuitenkin käytön rajoitusmahdollisuuksien tulo vanhempien helposti käytettäväksi: vanhemmat voivat omista perhejaon kautta yhteenlinkitetyistä laitteistaan esimerkiksi rajoittaa lapsen iPhonella Facebookin ja Instagramin käytön vaikkapa vain yhteen tuntiin päivässä.

Lue myös: Ajatusten lukeminen olisi mahdollista jo 20 vuoden päästä? Tutkija uskoo vahvasti läpimurtoon

Lue myös: Kiina väittää keksineensä supermateriaalin, joka tekee esineet näkymättömiksi

Lue myös: Uusi iPhone 40 eurolla? Kaikkien aikojen tarjous aiheutti vaarallisen kaaoksen

Yhteistyössä Teknavi

Kilpailut

Uusimmat