Suomen koronaviruskontaktien jäljityssovellus koekäyttöön tiistaina – eli mistä on kyse?

03.08.2020 13:15 - Teknavi / Markus Lehtiniitty - mobiili.fi

Varsinaiseen käyttöön koronasovellus on määrä ottaa syyskuussa.

Suomen koronaviruskontaktien jäljittämisessä auttamaan suunnitellun sovelluksen koekäyttö alkaa tiistaina 4. elokuuta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Varsinaiseen käyttöön koronasovellus on määrä ottaa syyskuussa.

Sovelluksen avulla ihmiset voivat itse vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovelluksen avulla on tavoitteena nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Koronasovelluksen käyttö tulee olemaan vapaaehtoista.

Käyttäjät voivat ladata sovelluksen sen julkaisun jälkeen puhelimeensa sovelluskaupasta. Jos jollakin sovelluksen käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

- Koekäytöllä haluamme varmistaa, että tämä koko ketju toimii. Sovelluksen on oltava käyttäjille selkeä, helppokäyttöinen ja ehdottoman tietoturvallinen, ja puhelimen on tunnistettava lähikontaktit luotettavasti. Lisäksi ammattilaisille tarkoitetun käyttöliittymän on oltava sujuva, sanoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

It-yhtiö Solitan kehittämän sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjiä. Sovelluksen avulla ei voida myöskään tietää, kuka on tartunnan saanut. Taustalla sovelluksessa ovat Applen ja Googlen iOS- ja Android-käyttöjärjestelmän laitteissa tarjoamat rajapinnat. Lähikontaktien havainnointi perustuu Bluetooth-yhteyksiin.

(kuva: Shutterstock)

Koronasovelluksen koekäytössä vaiheita on kaksi. Ensiksi tällä viikolla koekäyttäjät asentavat sovelluksen puhelimeensa ja heidän puhelimensa alkaa havainnoida lähikontakteja.

Toisella viikolla koekäyttö laajenee ammattilaisten käyttöliittymään, jolla sairastuneelle toimitetaan koodi, jonka avulla tämä voi varoittaa muita sovelluksen käyttäjiä mahdollisesta altistumisesta.

- Koekäyttäjät ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Helsingin kaupungin työntekijöitä. Heitä on yhteensä muutamia kymmeniä. Lisäksi koekäyttöön osallistuvat sovelluksen kehittäjä Solita, Kela, SoteDigi ja THL, Yrttiaho kertoo.

THL kertoo selvittäneensä suomalaisten halukkuutta sovelluksen käyttöön osana sen markkinoinnin suunnittelua.

- Tämän perusteella kiinnostus on hyvällä tasolla. Pyrimme kertomaan ihmisille mahdollisimman selkeästi, miksi sovellus kannattaa ladata ja että sen käyttö on tietoturvallista.

Lue myös: Personal trainerin helppo treeni onnistuu pienessäkin tilassa - kotijumppa, joka nostaa hien pintaan

Lue myös: Apple varoittaa - läppäreiden kameraa ei kannata peittää

Lue myös: WhatsAppiin useita uudistuksia – mukana muun muassa animoidut tarrat

Yhteistyössä Teknavi

Kilpailut

Uusimmat