Kuva: Shutterstock

Tukes: Useista yllättävistä tuotteista löytyi vaarallisia kemikaaleja - 24 tuotetta pois myynnistä

09.03.2021 14:45 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Ripsiliimoissa formaldehydiä ja silmälasinkehyksissä nikkeliä... Tukes poisti 24 tuotetta markkinoilta viime vuonna vaarallisten kemikaalien vuoksi.

Vaarallisia kemikaaleja on löytynyt lukuisista yllättävistä tuotteista. Muun muassa useissa ripsiliimoissa oli formaldehydiä, sähkölaitteissa lyijyä ja silmälasinkehyksissä nikkeliä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes poisti viime vuonna yhteensä 24 tuotetta markkinoilta niistä löydettyjen vaarallisten kemikaalien vuoksi. Yrityksiä velvoitettiin lisäksi kerämään 11 tuotetta pois kuluttajilta. Niiden joukossa oli muun muassa kahdeksat silmälasinkehykset 21 tutkitusta mallista.

– Kemikaalituotteiden valvonta on riskiperusteisesta ja sen tarkoituksena on kannustaa toimijoita vastuullisuuteen. Valvontaa kohdennetaan vakavaa riskiä aiheuttaviin kemikaalituotteisiin ja esineisiin, kertoo Tukesin kemikaalituotteet-ryhmän päällikkö Jouni Räisänen tiedotteessa.

Viime vuonna käsidesivalmistajien määrä moninkertaistui. Vuoden 2019 lopussa rekisterissä oli alle 10 valmistajaa, mutta vuoden 2020 loppuun mennessä ilmoituksia oli tehty lähes 400.

Tukes ohjasi ja neuvoi valmistajia ja vähittäismyyjiä tuotteiden kanssa. Suurin osa asioista saatiin valmistajien ja vähittäismyyjien kanssa kuntoon. Ainoastaan muutaman käsidesituotteen myynti kiellettiin. 

Tukesin markkinavalvontarekisteristä voi tarkistaa tiedot markkinoilta poistetuista tuotteista.

Lue myös: Tukes: Kansanmaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta - maskien ominaisuuksissa vaihtelua

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat