Kuva: Tukes

Tukes: Kansanmaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta - maskien ominaisuuksissa vaihtelua

16.12.2020 11:45 - Roy Kokkonen

Kansanmaskien ominaisuuksissa on paljon vaihtelua, selvisi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston teettämissä testeissä.

Uudelleenkäytettävien kangasmaskien eli kansanmaskien ominaisuuksissa on paljon vaihtelua, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Tukes testautti VTT:llä kansanmaskien suodatustehokkuutta ja hengitysvastusta, jotta kansanmaskeille voitaisiin luoda yhtenäiset vaatimukset EU:ssa. Toisin kuin kirurgisille suu-nenäsuojaimille ja hengityssuojaimille, kansanmaskeille ei ole yhtenäistä standardia.

Tutkimukseen valittiin yhteensä 22 rakenteeltaan ja materiaaliltaan erilaista kansanmaskia, jotka olivat myynnissä verkkokaupoissa ja kivijalkakaupoissa. 20 maskia oli pestäviä kangasmaskeja ja kaksi maskia oli kertakäyttöisiä. 

Kansanmaskilla ei suojaa itseään

Tulokset vahvistavat, että kansanmaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta. 

- Testitulokset kuitenkin osoittavat, että maski voi vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön, sanoo Tukesin ylitarkastaja Reija Sironen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, eli kun sairastunut yskii tai aivastaa. Tuolloin leviävien koronaviruspartikkeleiden koko on yleisesti 0,05-0,2 mikrometriä.

Tulosten mukaan pestävien maskien suodatustehokkuus oli alle 0,2 mikrometrin kokoisilla partikkeleilla alhainen, useimmiten alle 30 prosenttia.

Jos haluaa suojata itsensä, tulee käyttää hengityssuojainta, joka on siihen tarkoitettu. 

Kansanmaskit voivat kuitenkin vähentää ympäristöön leviävien suurempien pisaroiden ja pärskeiden määrää. Yli puolessa testatuista maskeista päästiin yli 70 prosentin suodattavuuteen yli 3 mikrometrin kokoisissa partikkeleissa.

Maskien suodatustehokkuudessa oli kuitenkin vaihtelua. Hyvin ohuista materiaaleista valmistetuissa kansanmaskeissa arvot olivat alle 10 prosenttia.

Hengitysvastuksessa suuria eroja

Tutkittujen kansanmaskien hengitysvastus vaihteli suuresti. Hengitysvastuksella tarkoitetaan, kuinka paljon materiaali estää hengitetyn ilman virtausta.

Arvo mitattiin vain maskin materiaalille, eli siinä ei otettu huomioon maskin sivuista vuotavan ilman vaikutusta hengittämiseen. Maski ei siis välttämättä tunnu tukahduttavalta, vaikka hengitysvastusarvo olisikin korkea. Tällöin maski ei kuitenkaan ole tiivis.

Tukesin mukaan kuluttajien kannattaa kokeilla erilaisia maskeja, jotta löytää hyvin istuvan mallin, jonka kanssa hengittäminen ei ole liian raskasta.

Lue myös: Pikkulapsi sai palovammoja - Tukes varoittaa vaarallisista USB-latureista

Lähde: Tukes

Kilpailut

Uusimmat