Kuva: Shutterstock

Kaukainen Pluto ei ole täysin pimeä - Näin voit kokea kääpiöplaneetan valon määrän Maasta käsin

03.05.2023 15:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Pluton päivänpaiste on mahdollista kokea omalla kotiplaneetallamme kahdesti vuorokaudessa.

Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, kuinka valoisaa mahtaa olla aurinkokunnan laitamilla sijaitsevalla kääpiöplaneetta Plutolla? Miljardien kilometrien päässä Auringosta sijaitseva Pluto ei pääse nauttimaan auringonsäteistä yhtä yltäkylläisesti kuin esimerkiksi Maa, mutta täysin pimeä ei kaukainen kääpiöplaneetta kuitenkaan ole.

Auringonsäteet ulottuvat aurinkokunnan kaukaiseen jäseneen saakka, mutta säteet ovat noin 1000-kertaisesti heikompia kuin Maassa. Valon määrä riittää vaimeista säteistä huolimatta esimerkiksi kirjan lukemiseen.

Plutossa vallitseva valon määrä on mahdollista kokea myös Maassa. Kirkkaina päivinä hetki ennen auringonnousua ja -laskua Maan valon määrä vastaa Pluton vuorokauden kirkkaimman hetken valon määrää.

Esimerkiksi tänään 3. toukokuuta Helsingissä kannattaa suunnata katse ulos kello 21.31, mikäli haluaa tunnelmoida Pluton päivänpaistetta.

Avaruushallintovirasto Nasan sivuilta on mahdollista tarkistaa, mihin aikaan vuorokaudesta omalla kotipaikalla on yhtä valoisaa kuin Plutossa. Laskuri löytyy tästä linkistä.

Lue myös: Tom Cruise saattaa olla ensimmäinen avaruuskävelyn tekevä siviili - avaruusvierailu osa tulevaa elokuvaa

Lue myös: Kuussa voi pian katsella Netflixiä ja lähettää WhatsApp-viestejä

Lähteet: NASA, Space.com

Kilpailut

Uusimmat