Kuva: Fotolia

Jo 15 minuuttia ulkona ilman aurinkolaseja vaarantaa silmäsi - tuoreet faktat julkaistiin

11.05.2016 14:15 - Senni Loikala

Tutkimukseen osallistui yli 10 000 aikuista. Harva suojaa silmänsä oikein vaaralliselta säteilyltä.

Vain 31 prosenttia ihmisistä käyttää UV-suojattuja aurinkolaseja joka kerta ulos mennessään. 39 prosenttia pistää aurinkolasit silmilleen oleskellessaan yli kaksi tuntia ulkona. Alle puolet ihmisistä, 44 prosenttia, paistattelee uimarannalla päivää aurinkolasit päässään.

Vain 26 prosenttia ihmisistä tietää, että silmien altistaminen auringolle ilman suojausta lisää harmaakaihin riskiä. 21 prosenttia tietää, että riskien joukossa on myös silmäpohjan rappeuma.

Kaikki eivät välttämättä tiedä myöskään, että jo lyhyt oleskelu ulkona ilman aurinkolaseja nostaa silmäsairauksien riskiä.

- UV-säteily voi alkaa vaurioittamaan silmiäsi niinkin lyhyessä ajassa kuin 15:sta minuutissa, lääkäri Justin Bazan kertoo.

Vain 44:lle prosentille tärkeimpänä aurinkolasien ostoperusteena on UV-suoja. 65 prosenttia pistää aurinkolasien istuvuuden ykkössijalle. 54 prosenttia ihmisistä ostaa aurinkolasit lähinnä halvan hinnan perusteella.

Tiedot ovat peräisin tuoreesta, The Vision Council -sivustolla julkaistusta amerikkalaisesta tutkimuksesta. Siihen osallistui yli 10 000 aikuista. Tutkimuksesta kirjoittaa uutistoimisto UPI.

Tahdothan sinä jatkossa käyttää ulkona oleskellessasi aurinkolaseja, jotka ovat silmillesi turvalliset? 

Lähde: UPI

Lue myös: Puhdistatko aurinkolasit paitaasi? Optikko neuvoo paremman tavan

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat