Kuva: Fotolia

Koiranomistajat ovat onnellisempi kuin kissanomistajat - tuore tutkimus kertoo hyödyistä

26.05.2016 09:15 - Reija Saarinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan lemmikki vaikuttaa sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen.

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan lemmikinomistajat ovat omaan elämäänsä huomattavasti tyytyväisempiä kuin he, joilla lemmikkiä ei ole. 

Eroja eläinten välillä kuitenkin on. Koiranomistajat näyttävät olevan nimittäin onnellisempia kuin kissanomistajat. Tutkimuksen 263:sta osallistajasta oli havaittavissa, että koiranomistajat saivat kaikilla mittapuilla parempia tuloksia "onnellisuuden" suhteen kuin kissanomistajat. 

Koirat eivät pelkästään tee ihmisestä onnellisempaa, sillä ne vaikuttavat positiivisesti myös fyysiseen terveyteen. Esimerkiksi koiran säännöllisen ulkoiluttamisen on todettu laskevan verenpainetta ja vähentävän näin esimerkiksi sydänsairauksien riskiä. 

Näyttöä on myös siitä, että koiranomistajilla on myös parempi itsetunto ja he ovat vähemmän yksinäisiä kuin he, joilla lemmikkiä ei ole. Esimerkiksi koiran kanssa ulkoillessa on helppo ottaa kontaktia muihin ihmisiin. 

Entä kissat sitten?

Kissanomistajat eivät kuitenkaan suinkaan ole onnettomia, vaikka koiranomistajat heidät tässä tutkimuksessa "peittosivatkin."

Aiemmassa tutkimuksessa on esimerkiksi todettu, että lemmikkikissa voi alentaa merkittävästi riskiä kuolla sydänsairauksiin. Lisäksi kissojen silittämisen on todettu toimivan rauhoittavasti, laskevan verenpainetta ja laskevan stressihormonitasoja. 

(kuva: Fotolia)

Salaisuus siihen, miksi lemmikit saavat olon onnelliseksi, voi olla hyvinkin yksinkertainen. 

- Lemmikinomistajista tuntuu monesti, että heillä on parempi kontrolli omasta elämästään, psykologian professori, lemmikinomistajia tutkinut Allen R. McConnell Miamin yliopistosta sanoo. 

Lue myös: "Koirat eivät oikeasti kuole koskaan" - sydäntäsärkevän liikuttava kirjoitus leviää netissä

Lähteet: WebMd ja Tandf Online

Uusimmat