Kuva: Fotolia

6 merkkiä, että kehosi ei kestä alkoholia

27.06.2016 22:15 - Emma Ylistalo

Mahakivut tai päänsärky voivat olla oireita siitä, että sinulla on alkoholi-intoleranssi.

Olet luultavasti jo oppinut, että muutama olut liikaa aiheuttaa useimmiten joitakin seurauksia. Mutta mitä jos juotkin väin vähän, mutta olosi on silti aivan hirveä? Se saattaa olla merkki siitä, että kehosi ei kestä alkoholia.

Alkoholi-intoleranssi sekoitetaan helposti alkoholiallergiaan, vaikka se on näistä kahdesta huomattavasti yleisempi vaiva. Bustle-sivusto kokosi kuusi merkkiä siitä, että sinulla saattaa olla alkoholi-intoleranssi. Lue alta merkit siitä, että alkoholi ei välttämättä sovi kehollesi.

1. Mahaasi sattuu

Sellaiset ainesosat kuten gluteeni ja vehnä, joita löytyy esimerkiksi oluesta, saattavat saada mahasi turpoamaan. Näin saattaa käydä, vaikka ne eivät ilman viinaa aiheuttaisi samaa. Kyse saattaa olla perinteisestä mahakivusta tai pahoinvoinnista. Tässä tapauksessa kannattaa vähentää juomiensa oluiden määrää tai vaihtaa gluteenittomaan olueen.

2. Kasvosi muuttuvat punaisiksi

Tämä oire useimmiten tarkoittaa, että jokin ainesosa drinkissä ei sovi sinulle. Viinirypäleiden proteiini yhdessä niiden sisältämien sulfiittien kanssa voi esimerkiksi olla aiheuttaja. Myös viinirypäleiden kuoret sisältävät allergeenia, joka saattaa saada punaviinin aiheuttamaan reaktion. Valkoviini tehdään ilman viinirypäleiden kuoria, joten siihen vaihtaminen saattaa auttaa ongelmaan.

3. Silmäsi kutiavat ja nenäsi on tukkoinen

Alkoholin juominen saattaa laukaista joitakin allergioita, vaikka niillä ei olisi mitään tekemistä alkoholin kanssa. Erään tanskalaistutkimuksen mukaan jokainen ylimääräinen juoma, jonka naiset joivat, nostivat heidän riskiään kausittaiseen allergiaan kolmella prosentilla. Myös alkoholituotteista löytyvä hiiva ja bakteerit ovat histamiinia tuottavia ainesosia ja näin voivat aiheuttaa allergisia oireita.

4. Sydämensykkeesi nousee

Alkaako sydämesi lyödä nopeammin parin viinilasillisen jälkeen? Silloin siinä on jotain, joka ei sovi kehollesi. Tällaisessa tapauksessa kannattaa käydä lääkärillä testatakseen allergiansa. Vaikka tämä kuulostaakin pelottavalta, se on yksi alkoholi-intoleranssin yleisimmistä oireista. Syy kannattaa kuitenkin käydä tarkistuttamassa lääkärillä.

5. Päätäsi särkee aina kun juot

Ja nyt ei puhuta seuraavan päivän krapulasta, vaan siitä, jos päätäsi särkee jo ensimmäistä drinkkiä juodessasi. Tämä on usein merkki siitä, että kehosi ei kestä alkoholia. Vaikka mitään selkeää syytä päänsäryn takaa ei ole löydetty, se on usein ensimmäisiä merkkejä siitä, että alkoholi ei ole paras ystäväsi.

6. Mahasi menee sekaisin

Ei ole normaalia, että kun juodessasi joudut käymään tarpeillasi koko ajan. Jos näin kuitenkin on, se saattaa johtua siitä, että alkoholi saa kehosi imemään ruoka-allergeenejä helpommin. Se voi myös olla merkki siitä, että kehosi ei pysty käsittelemään viinaa. Tässäkin tapauksessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen mitä juo ja kuinka paljon.

Lähde: Bustle

Lue myös: Illuusiot, jotka vaikuttavat juomiseemme - 6 vinkkiä vähentää alkoholin kulutusta

Uusimmat