Kuva: Fotolia

E-pillereistä löydettiin ikävä sivuvaikutus myös taukoviikolla - oletko huomannut itsessäsi?

15.07.2016 12:45 - Emmi Moilanen

Ehkäisypillereistä säännöllisesti pidettävä taukoviikko voi hankaloittaa tunteiden käsittelemistä.

Cosmopolitan uutisoi, European Neuropsychopharmacologyn tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan ehkäisypillereiden sisältämällä hormoniannoksella voi olla luultua suurempia vaikutuksia siihen, millä tavalla naiset kokevat ja käsittelevät tunteitaan.

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että e-pillereiden syöminen voi aiheuttaa mielialavaihteluja sekä epävakautta tunne-elämään. Tuore tutkimus tuo esille nyt myös sen, että pillerit saattavat taukoviikon aikana aiheuttaa turtuneisuutta ja vaikeuttaa tunteiden käsittelemistä.

Tutkimukseen osallistui 73 naista, joista 18 eivät syöneet pillereitä lainkaan. Loput 55 naista söivät e-pillereitä ja heistä 25 piti parhaillaan taukoviikkoa. Tutkimuksessa tarkkailtiin kolmea asiaa: naisten näkökulmaa ja tapaa lähestyä ennalta määrättyä tilannetta, heidän kykyään tunnistaa omia tunteitaan sekä kolmantena tutkijat kiinnittivät huomiota naisten osoittamaan empaattisuuden määrään.

Tulokset osoittivat, että erityisesti taukoviikon aikana naiset käsittelivät tunteitaan muita heikommin ja he kokivat muita vähemmän myös empatiaa.

Vaikutukset ulottuvat myös parisuhteeseen

Tutkimuksessa mitattiin siis tunteisiin liittyvää reagointikykyä. Naisia pyydettiin lukemaan teoreettisia tilanteita, jotka olivat suunniteltu laukaisemaan juuri tietynlaisia tunteita. Tämän jälkeen heitä pyydettiin valitsemaan, millä tavalla ja tunteella he reagoisivat, jos oletettu tilanne sattuisi heidän kohdalleen oikeasti.

Kysely osoitti, että naiset, jotka eivät sillä hetkellä pitäneet taukoviikkoa e-pillereiden syömisestä, kokivat tunteensa paljon voimakkaampina verrattuna naisiin, jotka olivat taukoviikollaan. Tutkijat uskovat, että nämä tulokset voivat aiheuttaa seurauksia naisten elämässä ihmissuhteiden kannalta.

- Jos pillereiden syömisellä on yhteys huonompaan kykyyn tunnistaa tunteita, tämä saattaa aiheuttaa myös negatiivisia seurauksia parisuhteeseen ja sen laatuun. Konflikteja voi ilmetä enemmän, toteaa tutkija Sina Radke.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös: Kuormittaako hormonaalinen ehkäisy terveyttäsi? Merkit, joista asia selviää

Lue myös: Uusi ehkäisykeino miehille tulossa - markkinoilla muutamassa vuodessa

Uusimmat