Kuva: Fotolia

Neljä yleistä myyttiä teestä kumottiin

25.07.2016 19:15 - Iiro Myllymäki

Mustassa teessä on enemmän kofeiinia kuin vihreässä, vaikka usein toisin luullaankin.

Teen juonti on nautinto, johon liittyy monia yleisiä myyttejä. MindBodyGreen-sivuston toimittaja on perehtynyt itämaiseen teenjuonnin perinteeseen ja teen monimuotoisiin terveysvaikutuksiin. Tämän tietämyksen pohjalta hän on kumonnut muutamia teenjuontiin liittyviä myyttejä.


1. Vihreällä teellä tehdyt detox-kuurit tehoavat

Vihreää teetä tyhjään vatsaan juomalla on länsimaissa ajateltu pystyttävän puhdistaa kehoa. Kiinassa kuitenkin tiedetään, että vihreää teetä ei tule juoda tyhjään vatsaan. Tämä johtuu siitä, että vihreän teen sisältämät yhdisteet kasvattavat vatsahappojen määrää. Teen juonti voi olla avuksi painonpudotuksessa tehostamalla aineenvaihduntaa, mutta ennen vihreän teen nauttimista tulisi syödä jotakin.


2. Tee auttaa, kun olet sairas

Teetä ei tulisi juoda kipeänä. Teen juominen saattaa tehdä tyhjäksi sairauteen käytetyn lääkityksen hyödyt.


3. Vihreä tee on terveellisempää kuin musta tee

Vihreää teetä on länsimaissa tutkittu tieteellisesti enemmän kuin mustaa teetä, mikä on saanut aikaan uskomuksen vihreän teen suuremmista terveysvaikutuksista. Todellisuudessa molemmat teelaadut pitävät sisällään hyödyllisiä antioksidantteja. Teelehti muuttuu vihreästä mustaksi hapettumis- tai käymisreaktion seurauksena. Tästä muutoksesta seuraa, että vihreän teen antioksidantit, kuten katekiinit, muuttuvat mustan teen antioksidanteiksi, kuten theaflaviiniksi. Vihreän teen terveyshyödyt liittyvät vastustuskyvyn parantamiseen, solujen uudistumiseen ja aineenvaihduntaan, kun taas musta tee edistää sydämen ja verisuonien terveyttä.


4. Vihreässä teessä on paljon kofeiinia

Kiinassa on yleisessä tiedossa, että musta tee sisältää enemmän kofeiinia kuin vihreä tee. Toki tämä ei pidä paikkaansa kaikkien mustien ja vihreiden teelaatujen suhteen, mutta yleisesti ottaen musta tee on vihreää kannattavampi valinta kofeiinin saamiseksi.

Lue myös: Juotko liikaa kahvia? Keinot, joilla pääset kofeiinikoukusta eroon

Lähde: MindBodyGreen

Kilpailut

Uusimmat