Kuva: Fotolia

Nauti helteistä täysillä - älä unohda riittävää nesteytystä

26.07.2016 17:00 - Tiina Svensk

Vältä nestehukka ja auringonpistos yksinkertaisesti juomalla tarpeeksi vettä päivän aikana.

Riittävä veden juominen ei ole tärkeää ainoastaan siksi, ettei keho kuivuisi hellepäivien aikana liikaa: riittävä nesteytys on myös avainasemassa painonhallinnassa etenkin heillä, jotka haluavat muokata kehonkoostumustaan.

Hellepäivät ovat kuitenkin oiva hetki opetella veden juominen päivittäiseksi tavaksi. Vettä tulisi juoda noin 1,5-2,5 litraa vuorokaudessa, mutta kannattaa muistaa, ettei yhtä oikeaa vastausta riittävään nestemäärään ole.

Tärkein merkki on janon tunne

Vesi on meille ehdottoman tärkeää - onhan kehomme jopa 60 prosenttia vettä. Tärkeintä riittävässä nesteytyksessä on kuitenkin luottaa oman kehon tuntemukseen: juo aina, kun on jano. Nesteen tarpeeseen vaikuttavat säätila, henkilön lihasmassa, aktiivisuus ja ruokavalio.

Janon tunne voi olla merkki nestehukasta, mutta se ei välttämättä tarkoita, että tilanne olisi vielä vakava. Janon tunne ilmenee ensimmäisen kerran, kun kehosta on haihtunut noin prosentti tarvittavasta nestemäärästä. Nestehukasta voidaan puhua, kun yli kaksi prosenttia nesteestä on haihtunut.

Tarvitseeko päiväkahvia jättää väliin?

Usein kahvin karsimista kannatetaan, kun puhutaan riittävästä nesteytyksestä. Yhdysvaltojen lääkinnällisen instituutin ja urheilulääkinnällisen yliopiston johtavien tutkijoiden mukaan kyseessä on kuitenkin myytti, korjaa Cooking light -sivusto. Vaikka kahvi kiihdyttääkin munuaisten nesteenpoistoa, vaikutus on hyvin lyhytaikainen. Kahvikupillinen siis antaa enemmän nestettä kuin poistaa sitä kehosta.

Nestettä nauttiessa kannattaa myös muistaa, että saamme myös ruuasta nestettä: saamme ruuasta noin 20 prosenttia päivittäisestä vedentarpeestamme. Ruuan syöminen auttaa nesteytystä myös toisella tapaa. Kun syömme kiinteää ruokaa, tunnemme olomme myös janoisemmaksi. 

Lue myös: Tuntuuko veden juominen pakkopullalta? Tee siitä asiantuntijan vinkeillä hauskempaa

Lähde: Cooking light

Kilpailut

Uusimmat