Kuva: Fotolia

Ehkäisypillerit horjuttavat luultua rankemmin henkistä hyvinvointia!

05.10.2016 14:45 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan riskit koskevat kaikkien hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttäjiä.

Aiemmin on jo tiedetty, että ehkäisypillerit voivat heitellä naisen mielialoja. Tuoreen tanskalaisen yliopiston tekemä tutkimus tarkentaa, kuinka voimakkaita hormonaalisen ehkäisyn seuraukset henkiseen hyvinvointiin voivat olla. Ehkäisypillerit lisäävät selvästi masennuksen riskiä, kerrotaan tutkimuksessa.

Kyseessä on huomattavan laaja tutkimus, jossa analysoitiin yli miljoonan naisen terveystietoja. Naiset olivat iältään 15-34-vuotiaita.

Tulokset

Yhdistelmäpillereitä käyttävillä naisilla on 23 prosenttia suurempi todennäköisyys, että heille määrätään tulevaisuudessa masennuslääkkeitä ja, että he tulevat saamaan diagnoosin masennuksesta, kuin naisilla, jotka eivät käytä hormonaalista ehkäisyä. Naisilla, jotka syövät pelkästään keltarauhashormonia sisältävää ehkäisyvalmistetta, sama todennäköisyys on 34 prosenttia suurempi kuin heillä, jotka eivät käytä hormonaalista ehkäisyä.

Kaikista yleisintä on, että naisille määrätään masennuslääkkeitä ja diagnoosi masennuksesta todetaan puolen vuoden kuluessa ehkäisyn aloittamisesta.

Ehkäisypillereiden käyttäminen lisää todennäköisyyttä masennukseen, väitetään laajassa tutkimuksessa. (kuva: Fotolia)

Hormonaalisen ehkäisyn riskit ovat kaikista suurimmat teini-ikäisillä tytöillä. Yhdistelmäpillereitä syövillä nuorilla oli 80 prosenttia muita korkeampi todennäköisyys saada masennusdiagnoosi tai lääkemääräys masennuslääkkeisiin verrattuna nuoriin, jotka eivät käyttäneet hormonaalista ehkäisyä.

Masennuksen riski ei koske pelkästään ehkäisypillereitä syöviä naisia, tutkimuksessa kerrotaan. Riskit pätevät myös muiden hormonaalisten ehkäisymenetelmien - esimerkiksi ehkäisylaastarien - käyttäjiin.

Tutkimuksesta uutisoi The Guardian. Se on julkaistu myös Journal of American Medical Association Psychiatry -lehdessä.

Lue myös: Syötkö e-pillereitä? Yllättävät, uudet sivuvaikutukset selvitettiin

Lue myös: Ehkäisypillereiden seuraukset vauvan terveyteen selvitettiin

Lähde: The Guardian

Suosittelemme

Uusimmat