Kuva: Fotolia

Haluatko parantaa keskittymiskykyäsi? 6 helppoa keinoa

13.10.2016 17:15 - Senja Rapila

Jos keskittyä täydellisesti yhteen projektiin, kannattaa ensimmäisenä lähteä kävelylle tai vaihtaa työpisteen paikkaa.

Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo Timanttipesula-kirjassa, kuinka harhailevat ajatukset voi saada kuriin ja valjastettua tiettyyn tehtävään.

Vaihda sijaintia

Samoissa paikoissa ajatuksissamme usein laukkaavat tutut ja toistuvat ajatuskuviot. Siksi uutta luodessa on hyödyllistä irroittautua vanhasta ja vaihtaa paikkaa. Pelkkä läppärin tai työpisteen siirtäminenkin auttaa.

Tee yksi asia kerrallaan

Kun teemme monia asioita samanaikaisesti, emme opi uutta tai pysty syventymään. Timanttipesula-kirjan mukaan multitaskaaja ei myöskään kuule tai ole valmis aidosti kuuntelemaan muuta indormaatiota päätöksenteon tueksi. Varaa siis päivästäsi aikaa pelkästään ajatuksille, jotka vaativat syventymistä.

Ajattele liikkuen

Kokeile kävelypalavereja, sillä fyysisen toimintamallin muuttaminen on mainio konsti saada ajatukset liikkeelle. Kun kävelet, näet tietyn matkan ja ajan eteenpäin, joka auttaa katsomaan asioita tulevaisuudeta.

Tee ei-kielellisiä asioita

Kun teet puutarhatöitä, käsitöitä, väritystehtäviä tai ajat autoa, luot mainion alustan tietotyölle. Ei-kielellisten asioiden parissa touhuaminen vapauttaa ja rentouttaa kielellisiä ja ajatusresursseja, jolloin huomaat pinnistelemättä ratkovasi ongelmia ja luovasi uusia ajatuksia.

Huolehdi perustarpeista

Nuku, syö ja liiku. "Aivot eivät palaudu, jolleivat nämä perusasiat ole kunnossa", kirjassa muistutetaan. Älä siis jätä unta ja tarvittavaa ravinnonmäärää vähille. Jos et huolehdi niistä, pian unohdat pelkästään olemassaolosi.

Tee listoja

Pura mieltäsi kuormittavat asiat kirjaamalla ne listalle, esimerkiksi aamulla tai juuri ennen nukkumaanmenoa. Näin ajattelusi vapautuu käsillä olevaan tehtävään, kuten nukkumiseen tai projektin suunnitteluun.

Lähde: Timanttipesula - Sijoita elämäsi fiksusti, Unna Lehtipuu, 2016, Talentum Pro

(kuva: Talentum Pro)

Lue myös: Testaa kuinka laiska olet - 15 kohtaa paljastavat

Kilpailut

Uusimmat