Kuva: Fotolia

Oksentaminen voi johtaa jopa hengenvaaralliseen nestehukkaan! Faktat yrjöämisestä yllättävät

07.10.2016 19:45 - Senni Loikala

Jos edes vesi ei pysy sisällä, voi oksentaminen olla pahimmillaan hengenvaarallista pitkään jatkuessaan.

Kun pää on vessanpöntössä ja suusta lentää tavaraa, ei mielessä takuulla pyöri positiivisia ajatuksia. Tästä huolimatta vatsalaukun tyhjentäminen suun kautta kuuluu lähes jokaisen elämään jossakin vaiheessa. Tarkasta alta, tiesitkö sinä näitä yllättäviä asioita oksentamisesta.

Väri ratkaisee

Oksennuksen väri voi paljastaa tavallisen vatsataudin lisäksi myös vakavammat sairaudet. Jos oksennus on mustaa, kirkkaanpunaista tai tumman luumun väristä, tulee sinun hakeutua välittömästi lääkäriin.

Haju kuvottaa tilanteen ikävyyden vuoksi

Oksennuksen hajua pidetään usein iljettävänä sen takia, että vatsalaukun sisällön tyhjentäminen on monista ikävää. Jos haistaisit oksennuksen esimerkiksi keittiössä ja luulisit sen olevan peräisin juustosta, ei haju todennäköisesti kuvottaisi sinua.

Tätä vahvistaa amerikkalaisen Brownin yliopiston tutkimus, jossa ihmiset laitettiin haistamaan kemiallisesta yhdisteestä valmistettua tuoksua. Kun ihmisille sanottiin sen tuoksuvan parmesaanijuustolta, rakastivat he tuoksua. Kun heille väitettiin tuoksun olevan peräisin oksennuksesta, tuntui haju osallistujista kuvottavalta.

Ei johdu aina vatsataudista

Aikuisilla äkillinen oksentaminen voi olla merkki esimerkiksi suolitukoksesta. Lapsilla puolestaan migreeni tai streptokokin aiheuttama nielutulehdus voivat laukaista oksennustarpeen. Vauvoilla puolestaan refluksitauti aiheuttaa myös oksentelua.

Jos huonovointisuus ja oksentelu eivät helpota 48 tunnin kuluessa, eikä oireisiin lukeudu muita vatsataudille tyypillisiä oireita, kuten kuumetta tai ripulia, kannattaa sinun käydä lääkärin vastaanotolla.

Pahimmillaan hengenvaarallista

Vatsatautiin auttaa yleensä levon lisäksi runsas nesteiden juominen ja kiinteiden ruokien välttäminen. Mutta jos edes nesteet eivät pysy sisälläsi, on sinulla myös kohonnut nestehukan mahdollisuus. Pahimmillaan nestehukka voi lopulta johtaa jopa kuolemaan, mutta se on onneksi todella harvinaista.

Jos oksentelu jatkuu neljästä viiteen tuntiin ilman, ettet pysty juomaan edes vettä oksentamatta sitä pian ulos, tulee sinun hakeutua lääkäriin.

Hyvä merkki raskaana oleville

Uutisoimme syyskuussa tutkimuksesta, jonka mukaan pahoinvointi ja oksentaminen ovat hyviä merkkejä raskaana oleville naisille. Tutkimuksen mukaan ne nimittäin saattaisivat kertoa siitä, että naisella olisi pienentynyt riski saada keskenmeno.

Lue myös: Taksiin oksentaminen käy kalliiksi - suomalainen kuljettaja paljastaa summan

Lähde: Fox News

Kilpailut

Uusimmat