Kuva: Fotolia

Kärsitkö univajeesta? Selvitä asia helpolla lusikkatestillä

26.10.2016 11:15 - Reija Saarinen

Testin tekemiseen tarvitaan vain lusikka ja metallinen tarjotin.

Tuntuuko nukahtaminen usein todelliselta taistelulta? Entä oletko töissä väsynyt ja tarmoton? Jos vastasit kyllä, saatat kärsiä univajeesta.

On olemassa myös testi, joka kertoo hetkessä sen, miten väsynyt todellisuudessa oikein olet. Testin on kehittänyt tutkija Nathaniel Kleitman ja ainoa mitä hommaan tarvitaan, on lusikka ja metallinen tarjotin.

Miten testi tehdään?

Kokeen aikana sinun tulee olla makuulla hiljaisessa ja pimeässä huoneessa. Ajankohta ei kuitenkaan ole ilta, vaan aikainen iltapäivä. Tämän jälkeen ota käteesi lusikka ja pidä sitä sängyn reunan tuntumassa. Ennen makuulle asettumista aseta lattialle metallinen tarjotin, katso aika ja sulje silmäsi.

Testi siis perustuu siihen, että kun nukahdat, lusikka putoaa kädestä ja tipahtaa tarjottimelle herättäen sinut. Se miten pitkään siinä menee, määrittelee univajeen laajuuden. Kun siis heräät, tarkista aika heti.

Jos nukahdat alle viidessä minuutissa, kärsit Kleitmanin mukaan suuresta univajeesta. Jos taas aikaa kuluu lähemmäs 10 minuuttia, tarkoittaa se sitä, että kamppailet hieman nukahtamisen ja kunnon yöunien kanssa. Jos taas aikaa kuluu 15 minuuttia tai enemmän, ei näytä olevan syytä huoleen.

Aina on olemassa toki mahdollista, että lusikka ei osu tarjottimeen tipahtaessaan, jolloin ihminen ei herää. Jos näin käy, kannattaa seuraavalla kerralla asettaa herätys 15 minuutin päähän. Kun herätys lähtee soimaan, tajuat oletko nukkunut vai et.

Lue myös: Eikö uni meinaa tulla? Ethän tee näitä yleisiä virheitä!

Lue myös: Putosivatko hampaat unessa? Suomalainen unitutkija kertoo, mitä uni tarkoittaa

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat