Kuva: Fotolia

Haiseeko kakkasi pahalle? Edessä voi olla lääkärikäynti

12.11.2016 14:15 - Karoliina Kotala

Uloste harvoin tuoksuu erityisen hyvältä, mutta erittäin pahantuoksuinen kakka voi kertoa yllättävistä asioista.

Harva tietää, että ihmisen ulosteen laatuun ja tuoksuun vaikuttaa ennen kaikkea kaksi asiaa: se mitä syömme ja suolistomme bakteeristo. Ihmiskeho pitää sisällään bakteereja jopa puolentoista kilon edestä ja niistä suurin osa elää suolistossa. Ulosteelle tyypillinen tuoksu puolestaan syntyy rikkipitoisista yhdisteistä, joita suoliston bakteerit tuottavat kaikesta imeytymättömästä ravinnosta, joka paksusuoleen päätyy. Jos ulosteesi tuoksuu pahalle parin päivän ajan, on harvoin syytä huoleen. Tällöin kyse on todennäköisesti siitä, että olet syönyt jotain poikkeuksellista ja tilanne korjaantuu itsestään, kunhan ruokavaliosi normalisoituu. 

Mutta mitä, jos ulosteen haju on ja pysyy pahana? Tällöin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, etenkin jos suolen toiminta on muuttunut muutoinkin. Muuttunut ulosteen haju voi kieliä monestakin asiasta, kuten ruoka-aineallergiasta, ärtyneen suolen oireyhtymästä, verenvuodosta ruoansulatuselimistössä tai jopa vakavasta bakteeritulehduksesta. 

Kakka-aiheen esiin nostamista ei kannata myöskään ujostella, vaan asia kannattaa ehdottomasti ottaa esille lääkärin kanssa.  Lääkärit ovat ulosteen kanssa tekemisissä yllättävänkin usein ja lääkärikäynti voi parhaimmillaan pelastaa henkesi.

Lue myös: Kuumeilu ja runsas vuoto - 5 oiretta, jolloin kuukautisten takia tulee hakeutua lääkäriin

Lähde: Women's Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat