Kuva: Fotolia

Yksi tapa voi lopettaa tunnesyömisen - vie vain pari minuuttia päivästä

17.11.2016 16:45 - Tiina Svensk

Tunteiden tukahduttaminen ruualla voi olla tapa, jota moni ei edes tunnista arjestaan.

Ruuan laittaminen ja terveellisten annosten saaminen kiireen keskellä voi olla haastavaa - ja silloin myös makeanhimo voi yllättää heikolla hetkellä. Mindbodygreen -sivustolla neuvotaan kuitenkin yksi helppo keino, jolla terveellisen syömisen sudenkuopat voi välttää helposti.

Koko viikon ruokien valmistaminen etukäteen on ollut vuonna 2016 valtava trendi, mutta asiantuntijoiden mukaan niin paljon aikaa ei tarvitse kerralla ruuanlaitolle uhrata - riittää, kun vain teet itsellesi ruokasuunnitelman etukäteen.

Tahdonvoima ei riitä

Olet varmasti luottanut aiemmin tahdonvoimaan tehdessäsi valintoja annosten ja aterioiden suhteen. Samalla olet saattanut ihmetellä, miksi terveellisesti syövät onnistuvat tekemään jatkuvasti hyviä valintoja elämässään?

Totuus kuitenkin on, ettei kenelläkään ole niin paljon tahdonvoimaa ja jaksamista, että se riittäisi päivästä toiseen. Sen vuoksi koko viikon ruokasuunnitelman tekeminen on helpotus, joka vapauttaa myös ajatuksesi ruuasta koko viikoksi.

Lopettaa stressin

Monet meistä kokevat varmasti myös tietynlaista stressiä ruokailujen suhteen: työpaikan lounasravintolasta ei välttämättä löydy terveellisiä vaihtoehtoja, ja välipalat ovat usein todella sokerisia.

Kun olet suunnitellut ateriasi etukäteen, olet osannut myös varata terveelliset raaka-aineet itsellesi. Silloin sinun ei tarvitse enää stressata laadukkaista aterioista.

Osaat vastata tarpeisiisi

Kun aloitat ruokasuunnitelman tekemisen, sinun täytyy tulla myös tietoiseksi siitä, milloin sorrut tunnesyömiseen. Jos tiedät kaipaavasi herkkuja aina rankan työpäivän jälkeen, olet ruokasuunnitelman avulla valmistautunut: tiedät varata itsellesi herkun, joka on kuitenkin ravitseva ja siten myös terveellisempi vaihtoehto.

Omista ruokailutavoistaan on tärkeää tulla tietoiseksi. Silloin saatat tunnistaa yllättävätkin tavat, jotka ovat jääneet aikaisemmin huomaamatta.

Miten suunnitelman voi tehdä?

Tuntuuko ruokasuunnitelman tekeminen kuitenkin vaivalloiselta? Se on täysin normaalia, mutta syytä huoleen ei välttämättä ole. Jos koko viikon suunnitelman tekeminen tuntuu uuvuttavalta, voit jakaa suunnitelman teon päiviin.

Istu joka ilta alas, ja käytä muutama minuutti siihen, että käyt läpi tulevan päivän ateriat. Harjoittele listan tekemistä, sillä huomaat tulokset varmasti. Suunnitelmassa pysymällä saatat korjata monet ruokailusi sudenkuopat, kuten tunnesyömisen tai pitkittyneet ateriavälit.

Keinoa ei myöskään kannata pitää tiukkana tarkkailuna, vaan enemmänkin opetteluna: tulet tietoisemmaksi siitä, miten syöt ja mitä ehkä tarvitset lisää.

Lue myös: Pohjaton nälkä? 8 ruoka-ainetta, jotka saavat sinut himoitsemaan lisää

Lue myös: Tahdotko eroon stressistä? Syömällä piristäviä ruoka-aineita onnistut

Lähde: Mindbodygreen

Kilpailut

Uusimmat