Kuva: Fotolia

Ahdistaako? Katso miten selätät neljä yleistä stressitilannetta

28.11.2016 17:00 - Elisa Jalasjoki

Esimerkiksi juhlapyhien aikaan stressiä aiheuttavat jopa täyteen ahdetut ostoskeskukset.

Kaikkihan sen tietävät, että loma-ajat ovat otollisinta aikaa stressitilanteiden muodostumiselle. Ahdistusta aiheuttavia tilanteita syntyy jatkuvasti, ja ainoastaan niiden selättäminen voi tuntua jopa mahdottomalta ajatukselta. 

Well + Good -lehti kokosi sivuilleen neljä yleistä stressiä aiheuttavaa tilannetta, sekä helpot keinot ahdistuksen selättämiseen, olitpa sitten lentokoneessa tai lapsuudenkodissasi. Katso kohdat alta.

1. Matkustelu

Esimerkiksi lentäminen aiheuttaa ihmisissä stressiä lähes huomaamaatta. Yksi suositeltu keino selättää ahdistus, on kokeilla meditointia nousun ja laskun aikana. Kyseistä tekniikkaa voi kokeilla kuitenkin missä tahansa, niin liikkuessa, seistessä kuin istuessa. 

Kokeile hengittää syvään sisään kahteen laskien, ja puhalla ilma ulos nenän kautta neljään laskien. Saman harjoituksen voit tehdä myös laskemalla kolmeen ja kuuteen. Toista harjoite kymmenen kertaa. 

2. Keskusteleminen huonotuulisena

Kun olo tuntuu ärsyyntyneeltä ja kiukku painaa pintaan, hengitä syvään. Tässä harjoitteessa oleellista on katsoa edessäsi seisovaa ihmistä päästä varpaisiin. Näin luot yleiskuvan, jonka pohjalta lähdet etsimään yhtä kaunista asiaa hänessä. Esimerkiksi, jos anoppisi nostaaa verenpainettasi, voit miettiä, että hänen silmänsä korostuvat tänään kauniisti. Oleellista on etsiä toisesta positiivisia asioita.  

3. Hektisessä ympäristössä oleskelu

Juhlapyhien alla esimerkiksi kauppakeskukset täyttyvät kiireestä ja ahdistuksesta. Kun tunnet hermojesi kiristyvän, etsi lähin kahvila ja istuudu alas. 

Hengitä syvään muutamaan otteeseen, ja kiinnitä huomiota asioihin joita näet ja kuulet. Kun tarkkailet ympäristöäsi, huomaat nopeasti ettei kyseessä ole mitään niin vaarallista ja paniikkia aiheuttavaa, kuin miltä tilanne vaikuttaa. Kun olo on jälleen keskittynyt, voit palata takaisin ihmisvilinään. 

4. Kun olet jo valmiiksi hermostumassa

Kun tunnistat stressin oireet, keskity positiivisiin ajatuksiin. Riidan ollessa tuloillaan esimerkiksi perheenjäsenen kanssa, muista, että he tuntevat sinut hyvin ja tietävät mistä naruista vetää, jotta hermostut. Tärkeää on muistaa, että kun toinen ihminen huutaa sinulle, he purkavat usein omaa mielialaansa, joka on sinusta itsestäsi täysin riippumaton. On oltava ymmärtäväinen. 

Lähde: Self

Lue myös: Paras keino stressinpoistoon? Katso mikä sopii sinulle horoskooppimerkkisi mukaan

Lue myös: 7 keinoa, joilla lievität stressiä helposti - katso

Kilpailut

Uusimmat