Kuva: Fotolia

Univaikeudet, ilmavaivat, lihominen - tunnista burnoutin salakavalat oireet

22.02.2017 07:45 - Erica Alaluusua

Psykologi jakoi merkit, jotka voivat auttaa tunnistamaan loppuunpalamisen.

Jokainen työ on varmasti ajoittain stressaava, mutta mistä tietää rajan tulevan vastaan ja loppuunpalamisen olevan lähellä? Australialainen psykologi Peter Doyle kertoi Daily Mailille, kuinka voit tunnistaa, että olet palamassa loppuun.

Coylen mukaan ihmiset pystyvät käsittelemään mielessään keskimäärin 150 sanaa minuutissa, kun taas sanattoman viestinnän kohdalla aivomme prosessoivat vieläkin aktiivisemmin - tämä vastaa 1000 sanan käsittelemistä minuutissa.

Mikäli olet jatkuvasti epävarma itsestäsi ja pohdit, ettei työ anna sinulle riittävää tyydytystä, voi se aiheuttaa stressiä ja negatiivisia tuntemuksia.

- Kun päässämme pyörivät 1000 sanaa minuutissa ovat entistä negatiivisempia yhä useammin, tuotamme liikaa adrenaliinia ja stressihormoni kortisolia. Tällöin mieli, keho ja henki ovat jatkuvasti jännityksen ja ahdistuksen vallassa.

Doylen mukaan tämä voi ajan myötä johtaa vakaviin psyykkisiin ongelmiin.

Tutkimukset osoittavat, että lisääntynyt kortisoli voi saada verensokerin kohoamaan. Se on myös yhdistetty painonnousuun, vatsavaivoihin sekä hedelmöittymisongelmiin ja lisäksi korkea verensokeri vaikuttaa kuukautiskiertoon.

Doyle varoittaa, että univaikeudet ja alkoholinkäytön lisääntyminen voivat olla myös merkki siitä, että pinnan alla on jokin syvempi ongelma.

Nämä ovat Doylen mukaan merkkejä siitä, että sisimmät tunteet ovat piilotettu eikä ihminen enää ole sopusoinnussa omien tuntemuksiensa kanssa. Tämä voi johtaa muihin oireisiin, kuten itsensä eristämiseen läheisistä.

Ajatusten purkaminen ulos auttaa

Tyytyväisyyden katoaminen normaalissa arkielämästä on huolestuttava merkki. Doyle suositteleekin yhdeksi apukeinoksi päiväkirjan pitämistä, johon omat tunteensa voi kanavoida.

- Kirjoita ylös mitä ajattelet ja tunnet, tai mitä haluat tehdä.

Doyle myös kehottaa pohtimaan, millaisia asioita haluaisit tehdä, jotta sinua kaduttaisi mahdollisimman vähän tai ei lainkaan. Tämä voi auttaa pääsemään eroon työstä, joka ei ruoki henkistä hyvinvointiasi ja muuttaa tapaa jolla kommunikoimme itsemme kanssa.

- Meidän on tuettava itseämme ensin. Itsensä vaaliminen on henkilökohtaisten voimavarojen lähtökohta, mikä on tie onneen työpaikalla.

Lue myös: Yksinkertainen keino lievittää stressiä - tarvitset vain kynän ja paperia

Lue myös: Oletko stressaantunut? Raju seksi auttaa tutkitusti asiaan

Lue myös: Myöhästeletkö jatkuvasti? Yleisimmät syyt ja ratkaisut koottiin yhteen

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat