Kuva: Fotolia

Ethän juo paljon kahvia kuukautisten aikaan? Yllättävät varoitukset tulee tietää

21.03.2017 16:45 - Senni Loikala

Vaikka arki jatkuu pääsääntöisesti normaalina kuukautisista riippumatta, on muutamia asioita hyvä lykätä. Näin ainakin, mikäli brittilehden listausta on uskominen.

Kuukautisten ei tarvitse rajoittaa elämää, vaan tavallista arkea voi pääsääntöisesti jatkaa täysin normaalisti. Mirror-lehden mukaan on kuitenkin olemassa muutamia asioita, joita ei kannattaisi tehdä kuukautisten aikana.

Tiesitkö sinä, että näitä asioita kannattaisi välttää vuotopäivinä?

Lohturuoan syöminen

Gynekologi Angela Jones on kertonut Bustle-sivustolle, että monet lohturuoat kuivattavat kehoasi. Tämä puolestaan saa kuukautiskivut tuntumaan entistä ikävämmiltä. Jonesin mukaan epäterveelliset herkut pahentavat myös turvotusta.

Myöskään maitotuotteita ei kannattaisi nauttia ylen määrin, sillä ne lisäävät kaasun kertymistä kehoosi, kertoo Jones.

- Oletko huomannut kärsiväsi paljon tavallista enemmän ilmavaivoista kuukautisten aikaan? Suurin syy tähän on täysin hormonaalinen. Mutta jos lisäät tähän vielä maitotuotteiden runsaan kulutuksen, niin se on sama kuin ripottelisit suolaa haavoille.

Kahvin juominen ja tupakointi

Monia saattaa ihmetyttää, miksei kahvia suositella juotavaksi runsain määrin kuukautisten aikaan. Mirrorin mukaan kahvi vaikuttaa negatiivisesti verenkiertoosi saaden kuukautisista johtuvat krampit tuntuvat entistä pahemmilta.

Myös tupakoinnilla on kuukautisten aikaan samanlainen vaikutus. Kuukautiskivut tuntuvat aiempaa pahemmilta tupakoitsijoilla. Näin ainakin, jos australialaisen yliopiston vuonna 2014 tekemää tutkimusta on uskominen.

Ihokarvojen vahaaminen ja rintojen tutkiminen

Mirrorin mukaan kuukautisten aikaan ihosi on tavallista herkempi, jolloin kivunsietokyky saattaa myös olla heikentynyt. Tämän vuoksi vuotopäivinä voi olla viisasta välttää esimerkiksi ihokarvojen vahausta.

Kuukautista johtuvat hormonaaliset muutokset aiheuttavat myös sen, että rintojen tutkiminen mahdollisten kasvainten havaitsemiseksi tai mammografia-tutkimus tuntuvat aiempaa kivuliaammilta. Ne voikin olla järkevää lykätä ajankohtaan, jolloin kuukautiset ovat jo päättyneet.

Tiesitkö, että kuukautistesi alkamisiällä saattaa olla yhteys siihen, milloin vaihdevuotesi alkavat ja miten suuren vauvan tulet synnyttämään? Näin ainakin väittävät tutkimukset, joista olemme uutisoineet aiemmin tänä vuonna.

Lähde: Mirror

Lue myös: Mitä nainen ajattelee kuukautisten aikaan? Eeppinen listaus paljastaa

Lue myös: Alkavatko kuukautisesi samaan aikaan ystäväsi kanssa? Gynekologi selittää syyn

Lue myös: Yllättivätkö pitkät ja epänormaalin runsaat kuukautiset? 4 yleisintä syytä pitkittyneeseen vuotoon

Kilpailut

Uusimmat