Kuva: Fotolia

Varo salakavalaa ihosyöpää - katso millaiset luomet tulisi tarkastuttaa lääkärillä

16.05.2017 21:45 - Senja Rapila

Suomessa todetaan vuosittain yli tuhat uutta melanoomatapausta.

Viime vuonna Iltalehti on uutisoinut, että melanooma on lisääntymässä Suomessa voimakkaasti.

- Tällä hetkellä tapauksia on vuodessa noin 1 400. Sairastuneiden määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla, kertoo dosentti, syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo on kertonut Iltalehdelle vuonna 2016.

- Yleensä syynä on ulkoinen tekijä. Naisilla melanooma ilmestyy usein jalkoihin tai vartaloon - kohtiin, jotka ovat altistuneet auringolle esimerkiksi hameiden myötä. Miehillä melanooma taas on selkäpainotteista.

Millaisista ihomuutoksista tulisi huolestua? Millaiset luomet tulisi näyttää lääkärille?

Englanninkielessä on ABCDE-sääntö luomille.

A - A-kirjaimella tarkoitetaan epäsymmetriaa (eng. asymmetry). Jos luomi on erikoisen muotoinen, kannattaa se käydä tarkastuttamassa.

B - B-kirjaimella tarkoitetaan luomen reunoja/rajoja (eng. border). Jos luomessa on rikkinäiset, epätasaiset reunat, pitää luomi käydä näyttämässä lääkärille.

C - C-kirjaimella tarkoitetaan värin muutosta (eng. color change). Jos luomesta on tullut eri värinen tai sen väritys on todella epätasainen, tulisi se näyttää lääkärille.

D - D-kirjaimella tarkoitetaan halkaisijaa (eng. diameter). Jos luomi on kasvanut huomattavasti - ja varsinkin jos se ylittää 6mm halkaisijaltaan - tulee se näyttää lääkärille.

E - E-kirjaimella tarkoitetaan korkeutta (eng. elevation). Jos luomi on kohonnut ihon pinnasta huomattavasti ja sen pinta on epätasainen, on se syytä käydä tarkastuttamassa lääkärillä varmuuden vuoksi.

Voit katsoa ohjevideon alapuolelta.

Kerroimme myös aiemmin, että mahasyöpä voi kehittyä pitään ja salakavalasti, sillä sen kaikki oireet eivät ole kivuliaita. Voit lukea mahasyöpään viittaavista oireista lisää toisesta artikkelistamme, täältä.

Lähde: Independent

Lue myös: Suosittua särkylääkettä ei saisi käyttää viikkoa putkeen - sisältää pelottavan terveysriskin

Lue myös: Eksytkö helposti? Se voi olla merkki yllättävästä sairaudesta

Kilpailut

Uusimmat