Kuva: Fotolia

Onko sinullakin kuolleen pepun syndrooma?

05.06.2017 19:45 - Rea Tallgren / rea.tallgren@bauermedia.fi

Istumatyön vaaroista on kerrottu aiemminkin ja lääkärit ja tutkijat ovatkin todenneet jatkuvan istumisen muun muassa lisäävän riskiä sairastua diabetekseen tai alkaa kärsiä sydänoireista. Nyt uudenlainen syndrooma on kuitenkin noussut otsikoihin, kenties hieman huvittavan nimensä takia.

Kyseinen tauti kantaa nimeä kuolleen pepun syndrooma. Se on tutkijoiden mukaan yllättävän vaarallinen ja epämukava sairaus, joka nimenomaan on seurausta liiallisesta istumisesta. Toisaalta, myöskään aktiiviset liikkujat eivät ole turvassa, sillä joskus pelkästään peppulihasten treenaamattomuus voi aiheuttaa "kuolleen pepun syndrooman". 

Kyseisessä syndroomassa pakaralihakset ovat heikkoja, mikä aiheuttaa sen, että selkä ja takamus kipeytyvät. Joskus yksikin kolmesta, suuresta lihasparista on heikko; tuolloin kaksi muuta joutuvat tekemään kovemmin töitä, mikä kostautuu kipuna. 

Kuolleen pepun syndrooman voi välttää parhaiten pitämällä huolen siitä, että istumatyössäkin muistaa päivän mittaan pitää taukoja ja liikkua. Myös urheilua harrastavat voivat yrittää välttää tautia treenaamaalla erityisesti pakara- ja alaselänlihaksiaan. 

Lue myös: Maailmassa on viidenlaisia peppuja - mikä omasi on?

Lue myös: Miss BumBum -kisa saapui Suomeen: Nyt etsitään maamme parhaita pakaroita!

Kilpailut

Uusimmat