Kuva: Fotolia

Pissaa ei tulisi pidätellä jatkuvasti - aiheuttaa ikäviä ongelmia

06.06.2017 21:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Jatkuvalla pidättämisellä on monia vaikutuksia kehoon.

Jokainen meistä joutuu joskus siihen tilanteeseen, että joutuu pidättämään pissaansa. Syitä on monia, lähellä ei ole vessaa tai sitten vain tilanne on sellainen, ettei saniteettitilaan juokseminen kesken kaiken onnistu.

Jos pissaa pidättelee satunnaisesti, ei syytä huoleen. Jos hommasta on kuitenkin tullut säännöllistä, kannattaa tehdä muutos.

- Ihmisen tulisi käydä pissalla 4-6 tunnin välein. Jos pissaa pidättelee liian pitkään, on sillä ikäviä seurauksia, toteaa lääkäri Lauren Streichen.

Yksi eteen tulevista ongelmista on se, että ihminen ei enää ehkä ehdikään vessaan ajoissa, jos on pidätellyt tarpeeksi pitkään. Hiukan vakavampi ongelma sen sijaan on lantionpohjan lihasten heikkeneminen.

- Lantionpohjan lihasten on tarkoitus auttaa pidättämään tai vapauttamaan virtsaa. Jos pidättelystä tulee säännöllistä, voi se johtaa myös lantionpohjan lihasten toimintahäiriöön.

Sen lisäksi pidätteleminen voi aiheuttaa kipua, joka useimmiten menee ohi vessakäynnin jälkeen.

- Saattaa kuitenkin olla, että kun kipu jatkuu. Tämä johtuu siitä, että pidättelyn seurauksena lihakset ovat eräänlaisessa kouristustilassa eivätkä ne pysty rentoutumaan.

Pidättäminen saattaa myös aiheuttaa sen, että keho menettää kykynsä aistia sen, milloin rakko todella on tyhjennettävä.

- Ei ole kuitenkaan pakko rynnätä vessan heti, kun tulee tunne, että rakossa on jotain. Sen sijaan vessaan kannattaa mennä silloin, kun olosta tulee epämiellyttävää.

Lue myös: Virtsa viestii kehon terveydestä - seitsemän merkkiä, joihin kiinnittää huomiota

Lue myös: Tiesitkö? Yllättävät ja ällöttävät faktat virtsasta koottiin yhteen – katso

Lähde: Daily Star

Kilpailut

Uusimmat