Kuva: Fotolia

Hikoiletko treenatessasi enemmän kuin muut? Asiantuntijoilla on siihen vastaus

14.07.2017 17:15 - Katariina Auvinen

Suuri hikoilu ei välttämättä johdu siitä, että olisit huonommassa kunnossa kuin kanssatreenaajasi.

Treenitunnilla tehdään vasta lämmittelykierrosta, mutta hikoilet kuin viimeistä päivää. Vilkaiset viereesi ja tajuat, että kanssatreenaajasi otsa on vielä aivan kuiva. Niin on monen muunkin. Elite Daily -julkaisu selvitti syyt, joiden vuoksi voit hikoilla enemmän kuin muut treenatessasi. 

Voit toki olla huonommassa kunnossa kuin muut, mutta on muitakin syitä. Totuus totta kai on, että kehon koko vaikuttaa hikoilun määrään. Keho koittaa pitää lämpötilaa mahdollisimman optimaalisena sisäelimille, joten se säätelee lämpöä hikoilemalla. 

Runsas hikoilu voi johtua ylipäätään huoneen lämpötilasta, mutta sillä minkälaisessa ilmastossa olet viettänyt lapsuutesi, on merkitystä. Jos olet kasvanut kylmemmässä ilmastossa, kuten Suomi esimerkiksi on, on hikirauhasesi joutuneet tuottamaan vähemmän hikeä. Lääkäri Anthony Balduzzin mukaan tällöin hikirauhaset tuottavat helpommin hikeä, kun lämpötila nousee vähäsenkin. 

Voit myös kärsiä liikahikoilusta, joka on geneettinen ja neurologinen sairaus. Se yleensä ilmenee käsien ja jalkojen liikahikoiluna, mutta sairaus voi kehittyä myös muualle kehoon. Liikahikoilua voitaan hoitaa lääkärin vastaanotolla. 

Sen sijaan, että olisit huonommassa kunnossa kuin muut, voit myös olla erinomaisessa kunnossa. Tutkimusten mukaan hyvässä kunnossa olevat urheilijat hikoilevan enemmän ja aikaisemmin.

Lue myös: Hikesi haisee erilaiselta eri urheilulajeissa - lue, mikä selittää kehosi reaktion

Lähde: Elite Daily 

Kilpailut

Uusimmat