Kuva: Fotolia

Lentokoneen ilmastointi on säädetty kylmälle tarkoituksella

19.07.2017 13:45 - Katariina Auvinen

Monet kokevat, että lentokoneen ilmastointi puhaltaa liian kylmällä. Asiaa pahentaa vielä se, että lämpötilaa ei voi itse säätää.

Lentokoneessa on usein kylmä, jonka vuoksi matkustajat valittavatkin usein lentokoneen ilmastoinnin olevan liian kylmällä ja puhaltavan voimakkaasti. Monet kantavat ylimääräisen paidan lentokoneeseen mukaan, jotta he voivat lämmitellä sen alla ja tehdä matkastaan hieman mukavamman. 

Sille on syynsä, miksi lentokoneen ilmastointi on kylmemmällä kuin ehkä mahdollisesti haluaisit.  Uuden tutkimuksen mukaan ihmiset nimittäin pyörtyvät helpommin, jos ilmastointi on lämpimämmällä. Se johtuu osaksi hypoxiasta eli happivajauksesta, josta matkustajat kärsivät helpommin lentokoneessa. Kudokset eivät saa tarpeeksi happea yläilmoissa, joten pyörtyminen on mahdollista. 

Tämän vuoksi lentoyhtiöt haluavat pelata niin sanotusti varman päälle ja pitää ilmanvaihdon kylmemmällä. He eivät toivo kenenkään matkustajan pyörtyvän lennon aikana. Insider-julkaisun mukaan sinulla on onnea, jos matkustat uudella lentokoneella. Uudemmissa koneissa voidaan säätää paremmin matkustamon lämpötilaa. Suositeltavaa on kuitenkin vielä ottaa ylimääräisiä vaatteita ja lämpimiä kerrastoja mukaan lennolle, jos olet kylmästä kärsivää sorttia. 

Lue myös: Tiesitkö? Useissa lentokoneissa on salainen nappi, jota painamalla saat lisää istumatilaa!

Lähde: Insider

Suosittelemme

Uusimmat