Kuva: Fotolia

Napsitko liikaa banaaneja ja omenoita? Katso, kuinka paljon hedelmiä saisi syödä päivässä

20.07.2017 20:15 - Senja Rapila

Esimerkiksi smoothieiden ystävät saattavat nauttia huomaamattaan runsaasti kaloreita ja sokereita.

Pop Sugar -sivusto kirjoittaa, että päivän aikana olisi sopivaa syödä vain noin viisi desilitraa erilaisia hedelmiä. Hedelmissä on runsaasti fruktoosia eli hedelmäsokeria, joka voi liiallisina annoksina aiheuttaa pitkässä juoksussa esimerkiksi sydän- ja verisuoniongelmia. Myös joidenkin hedelmien sisältämät torjunta- ja säilöntäaineet voivat suurina annoksina allergisoida niiden suursyömäriä. 

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoi taannoin MTV3:n Studio55:lle, ettei hedelmiä saisi syödä liikaa. 

"2-3 hedelmää päivässä on sopiva määrä, mutta esimerkiksi pieniä kotimaisia omenoita tai pieniä mandariineja voi syödä hieman enemmänkin päivän mittaan".

"Yhdessä avokadossa on saman verran energiaa kuin suklaapatukassa, joten niitä ei kannata useampaa päivässä syödä. Viinirypäleissäkin monella unohtuu kohtuus, kun tulee naposteltua koko 500 gramman rasia kerralla eli vastaa siis määrältään viittä hedelmää", jutussa myös kerrottiin.

Ruokavalion ja terveyden yhteyttä tutkinut kirurgi, ortopedi ja traumatologian erikoislääkäri Antti Heikkilä kertoi Anna-lehdelle, että erityisesti naisten pitää olla tarkkana hedelmien syömisen suhteen, ja pitää määrä kohtuullisena. 

- Liika fruktoosi voi aiheuttaa sisäelinten rasvoittumista, mikä taas aiheuttaa tulehdusta, metabolista häiriötä, kakkostyypin diabetesta ja sydäntauteja, Heikkilä sanoi. 

Toisaalta esimerkiksi laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoi hiljattain Kauneus & Terveys -lehdelle, että hedelmiä on vaikea syödä liikaa. 

- Vaikka hedelmissä on luontaisesti sokeria, se ei lisää insuliinieritystä tai nosta verensokeria niin paljon kuin laskennallisesti voisi olettaa. Tämä johtuu siitä, että hedelmissä on kuitua, antioksidantteja ja muita yhdisteitä, jotka hidastavat sokerin imeytymistä, Putkonen kertoi lehdelle

Määräsuositukset vaihtelevat

Koska kohtuus on hyvä muistaa kaikessa, kannattaa pitää huolta siitä, ettei hedelmiä napsi koko aikaa. Hedelmien ylisyönti on monilla tavallinen tapa esimerkiksi smoothieita tehdessä, sillä siinä ei tule edes ajatelleeksi, kuinka paljon kaloreita ja sokeria juomassa todellisuudessa on. 

Pop Sugarin mukaan kun näistä annoksista valitset kaksi päivässä, on hedelmäsaldosi päivän osalta täynnä:

Esimerkiksi yksi pieni omena on yksi annos, yksi iso banaani on yksi annos, yksi suuri appelsiini on yksi annos, yksi pieni lasillinen mustikoita on yksi annos.

Voit syödä 32 siemenetöntä viinirypälettä, yhden suuren persikan, yhden keskikokoisen päärynän tai noin kahdeksan suurta mansikkaa.

Hedelmistä on myös hyötyä

Hedelmillä on toki myös valtavan paljon terveysvaikutuksia. Hedelmistä saa muun muassa vitamiineja ja kuituja. Monipuolisen ruokavalion rinnalla niitä kannattaakin siis ehdottomasti nauttia kohtuudella. 

Runsaasti kasviksia ja hedelmiä sisältävän ruokavalion on lukuisissa väestötutkimuksissa todettu pienentävän riskiä sairastua sekä sydän- ja verisuonitauteihin että syöpiin. Kasvisruuassa on monia tekijöitä, joiden vaikutukset joko yksinään tai yhdistelminä voivat olla terveydelle edullisia, summaa Terveyskirjasto.fi-sivusto.

Lue myös: Piinaako flunssa? 6 ruokaa, joihin ei kannata kipeänä koskea

Lue myös: Hyödynnä huippuhedelmä: 4 tapaa, joilla greippi voi auttaa painonpudotuksessa

Lue myös: 7 terveellistä ruokaa, joita saatat syödä liikaa

Lähteet: Terveyskirjasto.fiAnnaStudio55, Pop Sugar ja Kauneus & Terveys

Kilpailut

Uusimmat