7 terveellistä ruokaa, joita saatat syödä liikaa

04.09.2015 16:15 - Emma Ylistalo

Avokadoista ja pähkinöistä puhutaan helposti terveysruokana, mutta ovatko ne oikeasti niin terveellisiä kuin luullaan.

Vaikka kyse olisikin terveellisestä ruoka-aineesta, kannattaa silti olla tarkkana, paljonko sitä pistää suuhunsa. Monista terveellisistä ruuista löytyy myös haittapuolensa. Lue alta seitsemän terveellistä ruokaa, joiden syömistä kannattaa tarkkailla.

1. Pähkinät
Vaikka useimmissa pähkinöissä on paljon terveyshyötyjä, sisältävät ne myös paljon rasvaa ja kaloreita. Tämä tarkoittaa siis sitä, että iso määrä pähkinöitä lisää helposti päivän kalorimäärää ja voi saada aikaan tukkoisen olon sekä lihomisen. Sopiva määrä riippuu tietenkin pähkinöistä, mutta sopivaksi päiväannokseksi suositellaan noin yhtä desilitraa.

2. Agave
Sokeri on aina sokeria, oli se missä muodossa tahansa. Agavesiirappi ei siis ole välttämättä niin hyvä vaihtoehto kuin voisi luulla. Agave oli aluksi hyvä vaihtoehto sen alhaisen glukoosimäärän takia, mutta nyt onkin selvinnyt, että siinä on runsaasti fruktoosia, joka voi olla vaikutuksia muun muassa aineenvaihduntaan. Agave on paljon ruokosokeria makeampaa, joten muista, että sitä riittää huomattavasti pienempi määrä. Agavea parempi vaihtoehto makealle on esimerkiksi raakahunaja

3. Mehut ja smoothiet
Smoothieita ja mehuja saatetaan kehottaa juomaan useampi annos päivässä. Tällöin päivän sokerimäärä kasvaa kuitenkin niin isoksi, että tästä tavasta kannattaa luopua. On paljon terveellisempää syödä hedelmä tai kasvis kokonaisena, jolloin siitä saa terveelliset kuidut ja näin myös kylläisyyden tunne kestää pidempään. Jos kuitenkin nautit kasvikset ja hedelmät mieluummin mehun muodossa, valitse mahdollisimman paljon vihreitä vihanneksia ja esimerkiksi marjoja, jolloin smoothien sokerimäärä ei kasva niin isoksi.

4. Avokado
Avokado tarjoaa hyviä rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja, mutta jo yksi avokado sisältää rasvaa yhden kolmasosan päiväannoksestasi. Kokonaisen avokadon sijasta voi siis salaattiin riittää pienempikin määrä.

5. Kuivahedelmät
Vaikka kuivahedelmät ovatkin kätevä eväs, on niillä myös huonot puolensa. Kuivatuista hedelmistä jopa kaksi kolmasosaa voi olla sokeria. Rusinat ja taatelit ovat pahin vaihtoehto, kun taas luumut, viikunat ja aprikoosit ovat hieman parempi valinta. Samoin kuin mehujen kanssa, on parempi syödä hedelmät tuoreina ja vähentää kuivattujen hedelmien määrä noin 30 grammaan kerralla.

6. Tomaatit
Tomaatit ovat herkullisia ja terveellisiä, mutta 80 gramman suositeltu päiväannos riittää hyvin. Liiallinen määrä tomaatteja voi aiheuttaa närästystä tai jopa ruuansulatusongelmia. Tomaatti on myös yksi harvoista salaattiaineista, joka on parempaa elimistölle kypsennettynä kuin raakana. Laita siis tomaattia esimerkiksi pastakastikkeeseen.

7. Kvinoa
Gluteeniton ja sisältää paljon proteiinia - muun muassa näiden syiden takia moni pitää kvinoaa hyvänä vaihtoehtona. Moni pitää myös kvinoaa täyttävämpänä vaihtoehtona kuin esimerkiksi kuskusia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kvinoan korkeamman kalorimäärän takia sitä riittää myös pienempi annos kuin esimerkiksi tummaa riisiä tai täysjyväpastaa. Tämän takia kvinoasta ei tarvitse luopua kokonaan, mutta kannattaa tiedostaa määrä jonka sitä annokseensa laittaa. 


Lue myös: 5 ajatuksia herättävää syytä vähentää maitotuotteiden käyttöä

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat