Kuva: Fotolia

Miesten syömishäiriöt yleistyvät maailmalla - "näytin siltä, ettei minun pitäisi olla elossa "

25.07.2017 13:15 - Katariina Auvinen

Kaksi miestä kertoo oman tarinansa syömishäiriöstä. Steve James saattoi elää päiviä syömättä.

Syömishäiriöliitto Syli julkaisi tänä keväänä tutkimuksen, jonka mukaan 14 prosentilla omasta ikäluokastaan kutsuntaikäisillä pojilla on esiintynyt syömishäiriöoireilua. Miesten ja poikien syömishäiriöstä on vuosien aikana alettu puhumaan entistä enemmän. 

Myös maailmalla on havahduttu miesten syömishäiriöihin. Muun muassa Iso-Britannian Walesissa poikien ja miesten syömishäiriöluvut ovat nousseet vuosi vuodelta. Miehillä ja pojilla esiintyy muun muassa anoreksiaa ja bulimiaa. 

Radford oksenti aterioiden jälkeen ja James oli nälässä päiviä

Johtoasemassa työskentelevä Andrew Radford kertoi BBC-julkaisulle oman tarinansa. Radford on kärsinyt lähes puolet elämästään syömishäiriöstä. Hänen mukaansa painon kanssa painiskeleminen alkoi jo teini-iässä, kun Radford kyseenalaisti muun muassa oman seksuaalisuutensa. 

"Olin ylipainoinen, mutta omissa silmissäni olin sairaalloisen ylipainoinen. En pitänyt itseäni viehättävänä kenenkään silmissä. Päätin ottaa ohjat omiin käsiini ja lähdin oksentamaan melkein jokaisen aterian jälkeen, jotta laihtuisin."

Radford kertoo, että hänen on vieläkin vaikea puhua omasta sairaudestaan. 

Toimittajana työskentelevä Steve James sairastui syömishäiriöön noin 40-vuotiaana. 

"Kun painoin vähiten syömishäiriöni aikana, näytin siltä ettei minun pitäisi olla edes elossa. Näytin kuvassa joltain kauhuelokuvan hahmolta. Olin siinä vaiheessa vielä niin koukussa laihduttamiseen ja tavoitteeseeni pääsemiseen, etten välittänyt varoituksista." 

Jamesin mukaan hän saattoi olla syömättä päiviä. Joskus hän söi hieman jogurttia, mutta ei muuta. Päivien syömättömyys yleensä kostautui ahmimisella, joka aiheutti Jamesille ahdistuneisuutta ja oksentelua. 

"Minua ahdistaa, etten saa sairautta kuriin. En voi vaan lopettaa. Lisäksi olen peloissani siitä, mitä olen saattanut tehdä keholleni näiden vuosien aikana." 

Lue myös: Näyttelijäkaunotar Lily Collins laihdutti itsensä hurjaan kuntoon anoreksiaelokuvaa varten - katso

Lähde: BBC & Syömishäiriöliitto

Kilpailut

Uusimmat