Kuva: Fotolia

Kärsitkö shoppailuriippuvuudesta? Tunnetilasi voi kertoa totuuden

10.08.2017 16:15 - Katariina Auvinen

Asiantuntijoiden mukaan kannattaa kirjoittaa ylös, miltä sinusta tuntuu ennen ostosta ja ostoksen jälkeen.

Shoppailuriippuvuus on salakavala sairaus, joka haittaa pahimmillaan talouden lisäksi myös ihmissuhteita ja henkistä hyvinvointia. Neurotieteen lääkäri Robyn Brown kertoo, että shoppailusta voi tulla ihmisille pakonomaista.

- Tutkin työkseni päihteettömiä riippuvuuksia kuten ruokaan tai shoppailuun liittyviä. Shoppailuriippuvuuden ymmärtäminen voi olla vaikeaa, koska ihmiset mieltävät sen normaaliksi ajanvietteeksi, hän selittää. 

Brownin mukaan on paljon helpompaa mieltää ihmisellä olevan huumeongelma kuin se, että hänellä olisi shoppailun kanssa ongelmia. Helposti ihmiset kehottavat vain tällaista ihmistä välttämään ostoskeskuksia, mutta asia ei ole niin yksinkertainen. On ymmärrettävä, että kyseessä on samankaltainen addiktio kuin muutkin. 

Asiantuntijan mukaan riippuvuutta voi myös tarkkailla itse, jos epäilee sellaisen syntyneen. Tärkeintä on kirjoittaa ylös oma mielialansa ennen ja jälkeen shoppailun. 

- Yleensä addiktiosta kärsivä ihminen yrittää piilottaa ostoksiaan kumppaniltaan. Hän tuntee tietyllä tavalla innostusta ennen ostosta, mutta ostelun jälkeen ihmisen yleensä täyttää lievä katumus tai häpeä.

Ostosriippuvuudesta kärsivä ihminen hyötyy Brownin mukaan erityisesti kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta. Siinä pyritään muun muassa muuttamaan ihmisen käyttäytymistapoja niin, että hän itse osaisi ennakoida ja toimia riippuvuustilanteessa. 

Lue myös: Tuhlaatko paljon rahaa vaatteisiin? Kolmen vinkin avulla eroon turhasta shoppailusta

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat