Kuva: Fotolia

Voiko mies kärsiä synnytyksen jälkeisestä masennuksesta?

10.08.2017 22:45 - Senja Rapila

Kyllä voi, ja se on yleisempää kuin uskotaan.

Olemme aiemmin kertoneet, että nykyään yhä useampi uusi isä sairastuu synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Koska miehet eivät koe itse synnytystä tai muita fyysisiä - kuten hormonaalisia - muutoksia raskauden aikana, on helppo olettaa, etteivät he voisi masentua raskauden jälkeen. 

Miksi isät masentuvat?

Vauvan saaminen on suuri elämänmuutos, olit sinä sitten itse synnyttänyt lapsen tai et. Vanhemmuuteen totuttelu voi tuntua niin suurelta muutokselta, että mielenterveys voi joutua tässä koetukselle. Tutkimusten mukaan myös miehet kokevat hormonaalisia muutoksia raskauden jälkeen, yksi niistä on testosteronin vähentynyt tuontato, joka voi johtaa masennukseen ja ahdistukseen.

Kaikki syyt eivät myöskään ole hormonaalisia, vaan myös ympäristö voi vaikuttaa asiaan. Esimerkiksi se, jos isä tuntee olevansa eristetty äidin ja vauvan suhteesta, voi aiheuttaa masennusta. On siis hyvin tärkeää antaa myös isälle mahdollisuus luoda side vauvan kanssa, jotta he voivat kehittää omaa minuuttaan ja uutta rooliaan isänä.

Women's Health -julkaisu mainitsee, että myös kulttuurilliset erot voivat vaikuttaa masennukseen. Jos uusi vanhempi tuntee, ettei hän täytä muiden vaatimuksia ja odotuksia, tai jos hän kokee epäonnistuvansa lapsen kanssa jotenkin, hänen itsekriittisyytensä voi johtaa masennukseen.

Mikäli isä on sairastanut aiemmin masennusta tai kokenut masennuskausia, on hänellä suurempi riski sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Jos luulet, että kumppanisi on masentunut...

Jos sinusta tuntuu siltä, että kumppanisi kamppailee synnytyksen jälkeisen masennuksen kanssa, on hyvä auttaa myös kumppania huomaamaan asia. Mainitse konkreettisia esimerkkejä rakkaallesi siitä, kuinka hänen käytöksensä on muuttunut syntymän jälkeen. Tämä on ensiaskel paranemista kohti.

Jos kultasi soittelee normaalisti viikoittain parhaalle ystävälleen, voit sanoa hänelle esimerkiksi näin: "Olen huomannut, ettet ole puhunut (parhaalle ystävällesi) hetkeen. Miten sinä voit?"

Masentunut ei välttämättä osaa tehdä myöskään itselleen suunnitelmaa, minkä avulla hän pystyy hakea apua ja parantumaan. Joten kerro rakkaallesi tarkka suunnitelma siitä, kuinka tulet auttamaan häntä prosessin aikana, se nimittäin auttaa häntä hyväksymään tarjoamasi avun. Mitä nopeammin saat kumppanisi lääkärin puheille, sitä nopeammin paraneminen voi alkaa.

Tärkeintä on, että kerrot kumppanillesi, että raskaudenjälkeistä masennusta ei ole mitään syytä hävetä tai siitä ei tulisi tuntea omantunnontuskia. Se on oikeasti todella yleistä, eikä hän kärsi siitä pelkästään yksin. Perheen ja ystävien antama tuki auttaa uutta vanhempaa paranemisessa.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Maaret Kallio MTV:lle: "Negatiivisista tunteista ei ole mahdollista päästä kokonaan eroon"

Kilpailut

Uusimmat