Kuva: Fotolia

Outo kurkkukipu ilman flunssaa? Syynä saattavat olla proput

16.09.2017 15:15 - Katariina Auvinen

Kyseessä saattaa olla proput, joita esiintyy jossain elämänvaiheessa melkein kaikilla ihmisillä.

Jos kurkkusi tuntuu kipeältä, mutta varsinaista nuhaa ei ole, on syytä vilkaista nieluun. Kyse voi olla vaaleista bakteereja sisältävistä paakuista eli propuista, jotka muhivat nielurisoissa. Erityisesti ne ihmiset, joilla on suuret nielurisat, kärsivät propuista helpommin. 

Nielurisat ovat täynnä koloja ja onkaloita. Joskus käy niin, että bakteerit, ruuantähteet ja irtosolut eksyvät koloihin eivätkä pääse sieltä pois. Massa kerääntyy vaaleaksi ja kovettuneeksi paakuksi, joka saattaa aiheuttaa juuri kipua ja turvotusta. Se voi oireilla myös korvakipuna. 

Propun tunnistaa vaalean värin lisäksi epämiellyttävästä hajusta, joten ne aiheuttavat pahanhajuista hengitystä. Paakut ovat sinänsä vaarattomia, vaikkakin epämiellyttäviä. Niitä voi koettaa itse poistaa joko pumpulipuikolla tai esimerkiksi painamalla pienellä lusikalla propun vierestä. 

Myös suolavedellä kurlaaminen voi helpottaa. Joskus vaikeimpien tapausten edessä voidaan turvautua leikkaukseen. Proppujen koko voi vaihdella riisinjyvästä suurempaan. Erityisesti hyvään suuhygieniaan on syytä kiinnittää huomiota, jotta proppuja syntyisi mahdollisimman vähän. Hampaiden pesun yhteydessä kannattaa harjata myös kieli puhtaaksi bakteereista. 

Vasemmalla on kuvattu normaali nielurisa ja oikealla puolella proppuja sisältävä nielurisa. (kuva: Fotolia)

Lue myös: Isä kyllästyi kinastelemaan poikansa hampaiden harjauksesta - lähetti nerokkaan viestin

Lähde: Healthline

Kilpailut

Uusimmat