Kuva: Fotolia

4 yllättävää asiaa, jotka kannattaa aina muistaa antibioottikuurin aikana

31.10.2017 13:15 - Karoliina Kotala

Lähenevän talven myötä yhä useampi suomalainen on saanut riesakseen erilaiset bakteeritaudit ja niihin lääkärin määräyksestä antibioottikuurin. Mutta mitä antibioottikuurin aikana on hyvä muistaa?

Vaikka nykyään tiedetäänkin, että antibioottikuurien määräämisen kanssa kannattaa olla tarkka, jotta vältyttäisiin antibioottiresistenssiltä, syövät silti lukuisat suomalaiset vuosittain antibioottikuureja erilaisiin tulehduksiin. Lähestyvän talven myötä etenkin korva-, keuhkoputken- ja poskiontelotulehdukset vaativat monella antibioottikuurin.

Antibioottikuurilla on kuitenkin usein laajempikin vaikutus kehoomme ja onkin hyvä aina kysyä antibioottikuuria apteekista noutaessa, että miten juuri kyseisen lääkkeen kanssa kannattaa toimia. Jokainen tietää, ettei antibioottikuuria saa koskaan jättää kesken, mutta alla myös muutama yllättävä fakta, jotka on hyvä huomioida antibioottikuurin aikana:

Voi vaikuttaa ehkäisypillereiden tehoon

Vaikka suurin osa antibiooteista ei vaikuta mitenkään e-pillereihin, on olemassa joitakin antibiootteja, jotka voivat heikentää e-pillerin tehoa. Voit kysyä asiasta lisää apteekista tai lääkäriltäsi.

Vältä alkoholia

Antibioottikuurin aikana on hyvä pysytellä erossa alkoholista. Vaikka yleensä alkoholi ei heikennäkään yleisimpien antibioottien tehoa, vaikuttaa se silti hidastavasti taudista toipumiseen. Alkoholi ja antibiootit ovat myös yhdessä raskas yhdistelmä vatsalla ja joidenkin antibioottien kanssa alkoholi voi aiheuttaa pääkipua, pahoinvointia ja oksentelua.

Syö probiootteja

Antibiootit vaikuttavat pitkällä ajalla suoliston omiin bakteereihin, joten aina antibioottikuurin aikana kannattaa nauttia myös probiootteja. Maitohappobakteereja voi nauttia muulloinkin kuin antibioottikuurin aikana, mutta vähintäänkin kuurin yhteydessä ne on tärkeä muistaa.

Syö oikein kuurin aikana

Osa antibiooteista tulee nauttia aina ruoan yhteydessä ja osa taas tulee aina ottaa tyhjään vatsaan. Muista siis selvittää etukäteen, kuinka lääke tulisi ottaa ja noudata ohjeita huolellisesti.

Lue myös: Suomalaislääkäri ottaa kantaa antibioottikohuun: Lomamatkat aina riski

Lähde: Women’s Healthy Magazine

Kilpailut

Uusimmat