Kuva: Fotolia

Viisi myyttiä laihduttamisesta - harhaluulot voivat jopa lisätä kiloja vyötäröllesi

13.11.2017 18:15 - Katariina Auvinen

Kaikki kalorit eivät ole saman arvoisia.

Laihduttamisen kaava kuulostaa yksinkertaiselta, syö vähemmän kuin kulutat. Kuulostaa helpolta, mutta sitä se harvoin kuitenkaan on. Monet laihduttamiseen istuvat myytit ovat tiukassa. Women´s Health -julkaisu listasi viisi yleistä harhaluuloa, jotka voivat enemmänkin lisätä kiloja vyötäröllesi kuin karistaa niitä. 

Myytti: Detox-kuurit tekevät hyvää kehollesi 
Detox-kuurien ideana on karistaa kehoon kerääntyneitä haitallisia aineita ja myrkkyjä pois. Kuurilla aineenvaihduntaa koetetaan tehostaa. Mitkään tutkimukset eivät kuitenkaan julkaisun mukaan anna viitteitä siihen, että detox-kuuri tekisi hyvää kropallesi. Kuuri voidaan toteuttaa muun muassa mehu- tai teekuurina. 

Ihmisen maksa ja munuaiset poistavat haitallisia aineita kehosta. Sen sijaan hyödyllisempää on tehostaa niiden hyvinvointia. Julkaisun mukaan niinkin yksinkertaisella keinolla kun veden juomisen riittävällä huolehtimisella pääsee jo pitkälle. Silloin yhdisteet huuhtoutuvat helpommin munuaisten läpi. 

(kuva: Fotolia)

Myytti: Kaikki kalorit ovat saman arvoisia
Kun halutaan pudottaa painoa, ihmiset ajattelevat helposti, että kaikista ruoka-aineista tulisi laskea ja pudottaa kaloreita. Näin ei julkaisun mukaan kuitenkaan ole. Esimerkiksi ne kaloreita sisältävät ruoka-aineet kuten pähkinät, parsakaali ja linssit, ovat sellaisia jotka itse asiassa kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Esimerkiksi täysjyvä pitää sinut kylläisempänä pidempään, joten houkutusta ylisyönnille ei tule niin helposti. 

Julkaisun haastatteleman asiantuntijan mukaan sinun tulisikin sisällyttää jokaiseen ateriaan hieman hiilihydraattia, proteiinia, kuituja sekä hyviä rasvoja. 

Myytti: Puhdasta ruokaa syödessä syöt aina terveellisesti 
Ihmiset ovat panostaneet entistä enemmän niin sanottuun puhtaaseen ruokaan. Se tarkoittaa usein julkaisun mukaan sitä, että olet valmistanut omat ateriasi alusta saakka ja hylännyt prosessoidun ruuan. Asiantuntijan mukaan tämä ei ole ollenkaan huono asia, mutta se saattaa epäonnistua helposti. Julkaisun mukaan monet himoitsevat juuri niitä ruokia, joita ei saisi syödä kuten sokeria ja rasvaa. 

Julkaisun mukaan ruokavalion muutoksia kannattaa tehdä hitaasti. Jos olet esimerkiksi syönyt neljä palaa suklaata päivässä, pudota palanen pois joka viikko. 

Myytti: Laihduttaessa tulisi hylätä kaikki hiilihydraatit 
Totuus on, että sinä laihdut, jos hylkäät hiilihydraatit. Kun pudotat hiilihydraatteja pois ruokavaliostasi, kehosi alkaa käyttää sen omia energiavarastojaan. Asiantuntijan mukaan tätä ruokavaliota tulisi noudattaa koko loppuelämän, jos haluaa pitää laihdutustulokset. Jos kuitenkin alat lisäämään hiilihydraatteja ruokavalioosi, tulet lihomaan takaisin entisiin mittoihin, julkaisu kertoo. 

Tee mielummin niin, että kasaat lautaselle paljon kasviksia, jotka auttavat pitämään sinut kylläisenä pidempään. Jos haluat hiilihydraatteja, panosta siihen, että ne ovat täysjyvää. 

(kuva: Fotolia)

Myytti: Gluteeniton ruokavalio sopii kaikille
Monet saavat vatsavaivoja viljasta, joten he ovat jättäneet viljatuotteet kokonaan pois. Gluteeniton eli viljaton ruokavalio on suosittu trendi myös laihduttajien parissa. Se juontaa osaksi juurensa juuri hiilihydraattien vähentämiseen. Monet uskovat, että tällainen ruokavalio sopii kaikille. 

Asiantuntijan mukaan gluteenittomalle ruokavaliolle ryhtyminen pitäisi tehdä erityisen harkitusti. Vaarana on, että kehosi alkaa kärsimään muun muassa B12-vitamiinin puutostilasta. Jos haluat vähentää hiilihydraatteja, vähennä niitä hiljalleen. 

Lue myös: Oletko jo kokeillut 8 tunnin dieettiä? Katso ohjeet julkkisten suosimaan laihdutuskeinoon

Lähde: Women´s Health

Kilpailut

Uusimmat