Kuva: Linda Ekroth

Suomalaisnainen avautuu rajusta mallimaailmasta: Jatkuva arvostelu johti bulimiaan

14.12.2017 09:45 - Henna Koste / henna.koste@bauermedia.fi

Linda Ekroth, 20, havitteli mallin töitä vuosia. Lopulta hän sairastui bulimiaan ja oli kadottaa itsensä.

Mallimaailma on kova. Aihe nousee säännöllisesti esiin, mutta unohtuu jälleen muiden alle. Koska ala on tavoiteltu, eivät kaikki innokkaat aina huomaa, missä kulkee kohtuus.

Suomalainen Linda Ekroth, 20, on saanut kokea, millaista mallin työ voi olla. Nyt työkseen tubettava nainen aloitti malliuransa 13-vuotiaana, kun hän lensi Jenkkeihin castingtapahtumaan. Suomessa hän meni ensimmäisiin testikuviin 14-vuotiaana. Pian hän sai jalkaa mallitoimiston oveen väliin. Asiakkaita lupailtiin paljon. Vuoden jälkeen Ekrothille tarjottiin yhtä keikkaa. Naisen luvattu mallikeikka osoittautuikin enemmänkin tarjoilijan tehtäväksi, josta palkkio oli 50 euroa. 

- Aloittelevat mallit saavat Suomessa superpieniä palkkoja. Jos sä et suostu tekemään sitä keikkaa 50 eurosta, joku toinen tekee sen ihan varmasti vaikka ilmaiseksi, Ekroth kertoo tuoreella YouTube-videollaan.

Kun nainen oli Floridassa perheensä kanssa, hän törmäsi ostoskekuksessa naiseen, joka pyysi häntä suureen mallitapahtumaan. Ekroth pulitti osallistumismaksut, lennot ja hotellit. 

Kaikkialla nuori nainen kuuli olevansa liian iso. Kommentti patisti teinin entistä useammin lenkkipolulle. 

- Aloin sairastaa bulimiaa. Toimistot sanoivat, että jos laihdutat kolme senttiä, töitä on, Ekroth toteaa. 

(kuva: YouTube)

Vaikka nainen paiski kuinka töitä, hän kuuli aina olevansa liian iso malliksi. Kaikki oli aina kiinni niistä parista sentistä.

- Mun pää meni sekaisin. Mietin, mitä mä teen itselleni? Olen aina rakastanut ruokaa. Minua ällötti kaikki ruoka, Ekroth pohtii.

Suomessa hän sai keikkoja, vaikka olikin maailman tiukkoihin mallimittoihin verraten hieman isompi. Vuosien jälkeen Ekroth irtautui mallihommista. Rakkaus ruokaa kohtaan löytyi jälleen.

- En enää ikinä halua joutua siihen tilanteeseen, että ruoka ohjailee elämääni, Ekroth sanoo.

Kun nainen aloitti blogin kirjoittamisen, itsetunto nousi jälleen. Kuvissa hän sai poseerata vaatteissa, jotka hän oli itse valinnut. Kukaan ei tullut kommentoimaan, että nyt on liikaa senttejä vyötäröllä. 

- Tajusin, että mulla on hemmetin hyvä kroppa. Olen pitkä, totta kai mulla on isompi luusto kuin 173 senttisellä, Ekroth huomauttaa.

(kuva: Linda Ekroth)

(kuva: Linda Ekroth)

- Haluan kertoa faktana sen, että jos et ole tarpeeksi pitkä ja tarpeeksi laiha, et pysty tekemään mallin töitä. Se on paljon parempi sanoa suoraan kuin se, että elät monta vuotta kusetuksessa, maksat hirveästi, saat syömishäiriön - etkä kuitenkaan saa siitä mitään, hän korostaa. 

Ekroth muistuttaa, että mallin työt sopivat sellaiselle, jotka ovat luonnostaan tosi laihoja. Se vaatii myös kritiikin sietämistä, omistautumista ja uhrautumista. 

Katso Linda Ekrothin video alta. 

Lue myös: Malli menetti huimat 70 000 seuraajaa Instagramissa - kyllästyi naisten ulkonäköpaineisiin

Kilpailut

Uusimmat