Kuva: Pixabay

Korkea verensokeri oireilee salakavalasti - lue merkit, jotka kannattaa ottaa tosissaan

11.01.2018 20:45 - Katariina Auvinen

Jos kehoosi on esimerkiksi ilmestynyt tummia läiskiä, sinulla voi olla korkea verensokeri.

Diabetes on salakavala tauti, joka koskettaa monia tuhansia suomalaisia vuosittain. Sairaudelle tyypillistä on, että verensokeri on korkea. Korkea verensokeri on vaarallista, koska pitkällä tähtäimellä se voi aiheuttaa muun muassa ongelmia munuaisten toiminnassa tai näköaistissa. 

Sokeripitoisuuden saa selville verestä, mutta jos epäilet korkeaa verensokeria, muutamat oireet kielivät siitä, että sinun olisi syytä vierailla lääkärin vastaanotolla. 

Women´s Health -julkaisu on listannut tällaiset oireet, joita kannattaa omassa kehossaan tarkkailla. Suurin osa oireista voi kertoa jo siitä, että sinulle on kehittynyt diabetes. 

1. Kehoosi ilmestyy tummia läiskiä
Liian korkea verensokeri tekee tuhoja verisuonille, etenkin niille hiussuonille, jotka ovat lähellä ihoasi. Tällainen tuho näkyy tummina, kiiltävinä tai hilseilevinä läiskinä iholla. Läikät voivat olla jopa kivuliaita tai ne kutiavat voimakkaasti. 

Suurin osa läiskistä ilmestyy taipeiden alueelle, mutta ne voivat olla missä tahansa osassa kehoa. 

2. Näkösi on sumuinen 
Korkea verensokeri vahingoittaa muun muassa silmässä olevia verisuonia aiheuttamalla muun muassa hapenpuutetta. Silmässä voi esiintyä myös turvotusta, joka osaltaan sumentaa näköä. Jos siis näkösi huononee yllättäen, kannattaa käydä lääkärissä asian tiimoilta. 

3. Ikenesi vuotavat helposti verta
Sama sokeria rakastava bakteeri, joka hankaloittaa haavojen parantumista, voi myös vahingoittaa ikeniäsi ja saada ne vuotamaan verta helpommin.

4. Sinulla on kova jano
Jos sinun pitää juoda koko ajan sekä juosta vessassa samaan tahtiin, voit kärsiä korkeasta verensokerista ja sinulle on voinut kehittyä jo diabetes. Kun kehossasi on liikaa glukoosia, munuaisesi yrittävät päästä siitä eroon mahdollisimman nopeasti. Tämä aiheuttaa sen, että sinun pitää juosta vessassa joka välissä. Jano tulee siitä, että keho yrittää korvata menetetyn nestemäärän. 

Lue myös: Miehen erektio-ongelmat voivat johtua yleisestä sairaudesta

Lähde: Women´s Health

Kilpailut

Uusimmat